Trutnovská policie se po zimě zaměřuje na kontrolu hřišť. Cílem je zajistit větší bezpečnost dětí

25. duben 2023 08:05

Strážníci v Trutnově vyráží několikrát týdně na kontrolu dětských hřišť a jejich okolí. Prochází jedno po druhém, důvody těchto pochůzek zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Přes zimu nebyla hřiště a jednotlivé plochy určené ke hraní dětí tolik využívána. Některá byla třeba i kvůli údržbě uzavřena. A proto je potřeba je teď na jaře, kdy se začínají na tato místa vracet děti, prohlédnout, případně je dát do pořádku.

V celém Trutnově je podle strážníků kolem čtyř desítek podobných ploch a jejich kontrola rozhodně zabere poměrně dost času. Já jsem dnes byla s policejní hlídkou na několika z nich, ať už v centru města, tak i v okrajových částech Trutnova.

S jakými problémy se městská policie setkává nejčastěji?

Čtěte také

Dnes jsme na těch místech viděli poměrně hodně nejrůznějších odpadků, ať už různé obaly od papírových ubrousků, sladkostí nebo také víčka od PET lahví. Objevili jsme ale také bohužel kusy skla. Podle mne se jednalo o rozbité lahve, a střepy potom samozřejmě mohou pro děti představovat velké nebezpečí. Mohou se o ně říznout a poranit.

Ovšem i podle samotných strážníků jsou nejhorší nálezy použitých jehel a injekčních stříkaček. Strážníci jich od začátku letošního roku našli už celkem šest.

Je vůbec možné uhlídat to, aby všechny herních plochy byly stále v pořádku?

Čtěte také

I na to jsem se strážníků zeptala, a oni mi potvrdili, že nejhorší jsou taková místa, která nejsou pod dohledem kamer městského systému. Mnoho lidí o tom ví, tak se na takových místech prý občas schází především mladiství, kteří tam kouří a popíjejí alkohol.

A není prý an výjimkou, že si vyzkouší i nějaké herní prvky na hřištích, které ale mohou svou vahou poničit. Jenže chytit někoho přímo na místě je podle strážníků hodně obtížné a komplikované. Proto se také obrací na samotné obyvatele města. Pokud by měli nějaké podezření, že se na hřišti děje něco nekalého, aby okamžitě policii informovali a ta začne situaci ihned řešit.

Spustit audio

Související