Tříkrálové sbírka na východě Čech

22. září 2010

Tříkrálové sbírky se v královéhradecké diecézi, která zahrnuje území Královéhradeckého, Pardubického a části dalších sousedních krajů, zúčastní téměř 2000 skupinek koledníků. Oficiálně sbírka v Česku začala v pátek 2. ledna, největší část koledníků s pokladničkami se v ulicích měst v regionu objeví v průběhu tohoto týdne. Akce skončí v neděli 11. ledna. Vloni sbírka vynesla téměř osm milionů korun. Výtěžek sbírky dostanou například nemocní a handicapovaní lidé senioři či matky s dětmi v tísni. Část výnosu sbírky půjde na humanitární pomoc do zahraničí. Součástí Tříkrálové sbírky budou na východě Čech také různé akce, například v úterý 6. ledna v osm hodin ráno požehná koledníkům biskup Dominik Duka v hradecké katedrále svatého Ducha.

"Například v Červeném Kostelci budou koledníci vybírat příspěvky na zdravotnický materiál a vybavení tamního hospice. V Hradci Králové a okolí budou občané přispívat na podporu Domova pro matky s dětmi, na Pardubicku na podporu domácí hospicové péče," uvedla Alena Lorencová z hradecké charity.
V Poličce na Svitavsku je na 10. ledna připraven průvod koledníků městem, který povedou tři králové na koních. Živé betlémy se představí v Kutné Hoře a Humpolci. V mnoha městech jsou připraveny také tříkrálové koncerty a další akce.
Skupinky tří králů budou chodit podle tradice od domu k domu nebo koledovat v ulicích. Peněžní příspěvky budou vybírat do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem. Každého dárce obdarují drobnou pozorností. Vedoucí skupinky bude mít u sebe průkaz koledníka.
Více informací o akcích a záměrech jednotlivých charit je možné najít na webové stránce www.hk.caritas.cz

Spustit audio