Tři slonice Umbu, Saly a Drumbo si moc rády vyrazí na malou procházku dvorským safari parkem

26. prosinec 2020 10:10
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Tři slonice si rády vyrazí na malou procházku dvorským safari parkem

Zajímá vás, co se odehrává za zdmi uzavřeného Safari Parku Dvůr Králové? Mimo jiné i to, že řemeslníci dokončili úpravy vnitřních prostor Pavilonu Africká savana, kde žijí i slonice Umbu, Saly a Drumbo. A když je venku jen trochu slušné počasí, vyjdou si ven na malou procházku, při které je zastihli zoolog Jiří Hrubý a reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

Slon africký je v současnosti největším žijícím suchozemským živočichem. Z původních asi 25 druhů přežil spolu s ním pouze menší slon indický.

Slon africký je na celém těle pokrytý hmatovými chloupky, které jsou více koncentrované na chobotu. Chobot, ke kterému patří dva citlivé „prstíky", slouží k dýchání, čichání, pití, sprchování a podávání potravy.

Samec i samice mají kly, které rostou celý život. Největší kly, jaké byly u slona zjištěny, měřily přes 3 metry a vážily přes 100 kilogramů. Sloni mají velmi jemný čich a dobrý sluch.

Jsou schopni rychle běhat. Při pomalejší chůzi našlapují měkce a pohybují se téměř neslyšně. Došlapují jen na konečky prstů srostlé rosolovitým vazivem do polštáře, který tvoří celé „chodidlo" a slouží jako tlumič.

Afričtí sloni jsou společenská zvířata

Drží se pohromadě ve vysoce organizovaných skupinách tvořených deseti až dvanácti samicemi a jejich mláďaty. Skupinu vede dominantní samice, která je spřízněná se všemi členy stáda.

Čtěte také

Dospívají ve věku 25 let. Sloni mají i velmi vyvinuté sociální cítění. Když někdo ze stáda zemře, ostatní sloni truchlí.

Stádo slonů dovede překonávat značné vzdálenosti, ale drží se při tom v blízkosti vody, protože každý slon potřebuje denně pít až 130 až 190 litrů vody a rád se koupe. Při koupání na své tělo chobotem nastříká bahno z břehu a chrání se tak nejen před obtížným hmyzem, ale i proti přehřátí organismu v horkých dnech.

Čtěte také

Sloni se potřebují dorozumívat a činí tak hlavně při hledání potravy v lese, když na sebe členové stáda navzájem nevidí. Vydávají hluboký bručící hlas. Když je slon spokojený, mručí tlumeným zvukem, ale když se vyleká, prudce a krátce zatroubí.

Sloni jsou býložravá zvířata. Jejich jídelníček závisí přímo na tom, kde se zrovna jedinec nachází. Všichni ale musí denně spořádat až 225 kilogramů potravy. Tak velké množství musí požírat 15 až 18 hodin denně.

Tři slonice si rády vyrazí na malou procházku dvorským safari parkem

I přes veškerá dosavadní opatření slony stále zabíjejí pytláci a obchodují se slonovinou. Ročně ubývá asi 8 procent populace slonů na světě. Nejenže lovci zabíjejí dospělé, leckdy rekordně staré a velké slony, ale spolu s nimi umírají i jejich osiřelá mláďata.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související