Tři sloní dámy v Safari Parku Dvůr Králové ochutnaly stromky z Krkonošského národního parku

16. leden 2021 15:13

Vánoční smrčky a sloni? Stromky nikdy nesloužily v domácnostech jako symbol vánoc. Zcela bezpečný „zelený dar“ Krkonošského národního parku byl určen třem sloním dámám pro zpestření jídelníčku.

Zoologové stromky zvířatům nabídli ve venkovním výběhu. Právě tam sloní hodování sledovali mluvčí dvorského safari parku Zuzana Boučková, reportérka Dana Voňková a ošetřovatel Václav Kulhánek.

Čtěte také

Sloni, největší suchozemští savci, mají velmi jemný čich a dobrý sluch. Vnímají pro lidi i neslyšitelné infrazvuky a mohou se navzájem dorozumívat na velké vzdálenosti. Navíc sluchem zaznamenají také otřesy půdy a dokonce i změny atmosférického tlaku.

Sloni se potřebují dorozumívat hlavně při hledání potravy v lese, když na sebe členové stáda navzájem nevidí. Vydávají hluboký bručící hlas, který se dříve považoval za kručení v břiše, ale dnes se ví, že ho slon vydává kloktáním v chobotu. Když je slon spokojený, mručí tlumeným zvukem, ale když se vyleká, prudce a krátce zatroubí.

Čtěte také

Sloni jsou býložravá zvířata. Jejich jídelníček závisí přímo na tom, kde se zrovna jedinec nachází. Všichni ale musí denně spořádat až 225 kilogramů potravy. Takto velké množství potravy musí požírat 15 až 18 hodin denně.

V nově upravených prostorách slonince vznikly v Safari Parku Dvůr Králové v roce 2019 oddělitelné boxy, v podstatě ložnice pro každou ze tří slonic, a společný prostor s pískovištěm, v němž budou moci zvířata odpočívat, nebo kde jim budou zábavnou formou ošetřovatelé předkládat potravu. Písek je klíčový i pro správnou péči o citlivé sloní nohy a kůži.

Krkonošské stromky stromky jsou delikatesou pro slony ve dvorském safari parku

Pro bezpečné soužití a spolupráci slonů s jejich ošetřovateli vyrostla také mohutná kontaktní stěna. U té budou ošetřovatelé provádět rutinní zákroky v péči o zdraví slonů od nezbytné pedikúry a péče o praskliny na klech po případné odběry krve. To vše vždy za bezpečnostní bariérou.

Čtěte také

Spolupráce se zvířaty je založená výhradně na dobrých vztazích. Chráněný kontakt umožňuje slonům maximální projevy přirozeného chování a zároveň je bezpečná pro ošetřovatele.

Vytvoření podobného stáda nechovných samic, jaké vzniklo v Safari Parku Dvůr Králové ze samic, které jiné rodiny nepřijaly nebo zůstaly osamocené, je pro fungování sloních rodin v evropských zoologických zahrad klíčové. Starším samicím s hůře vybudovanými sociálními návyky umožní například klidné stáří.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související