Tři skautské „královny“ rozsvítí betlémským světlem z rozhlasu kostel a mnoho domácností v Hořicích

22. prosinec 2021 08:28

V Českém rozhlase Hradec Králové hoří betlémské světlo, ke kterému mají přístup všichni. S lucernou si například pro betlémský plamínek přijeli zástupci skautů z Hořic. A nechyběl u toho mikrofon redaktorky Evy Boudové.

Čtěte také

Do Českého rozhlasu Hradec Králové dorazili zástupci hořických skautů. A nejsou to tři králové, ale dalo by se téměř říct tři královny. Anna Černá, které ve skautu říkají Anka, Lucie Zemánková, kterou kamarádi oslovují Lucko, a Kateřina Slováková.

„Pro nás je to již tradice, že si v budově hradeckého rozhlasu přebíráme betlémské světlo. Doputuje až k nám do hořického kostela Narození Panny Marie. A odtud potom do mnoha různých obcí a domácností, kde si užívají betlémské světlo s námi.

Jak prožívají skauti adventní čas? „Momentálně rozvážíme právě betlémské světlo. Dál vedeme schůzky, ale bohužel aktuální situace nám nedovoluje pořádat nějaké větší akce. Chodili jsme dříve do hořického domova důchodců a do invalidovny, pekli jsme spolu s dětmi perníčky a vytvářeli různé dárečky pro seniory a zpívali jsme s nimi i koledy.

A už se zapaluje světlo v lucerničce

Čtěte také

Světlo, to je opravdu silný symbol. „Ten plamínek pro nás představuje symbol přátelství a míru. Nám přináší velmi pozitivní energii. Protože 23. prosince se scházíme a roznášíme betlémské světlo občanům Hořic. Vnímáme to jako příležitost setkat se s lidmi, se kterými jsme se dlouho neviděli.

„Nejmilejší na tom je, že si betlémské světýlko přineseme i domů, kde krásně rozzáří domácnost. Je to prostě kouzlo Vánoc a už si je bez betlémského světla ani nedovedeme představit, shodují se všechny tři hořické skautky.

Do Českého rozhlasu Hradec Králové dorazili zástupci hořických skautů pro betlémské světlo
autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související