Tři koupele ve vodě, pak tři minuty v oleji. Podívejte se, jak se vyrábí brambůrky

21. prosinec 2018

Od té doby, co si Hanka Šoberová s Pavlem Chloubou vymysleli Bramborový podzim s Českým rozhlasem České Budějovice, o bramborách nejen mluví, ale také se snaží o nich zjistit co nejvíce. Vyrážejí tedy různými směry a dokumentují vše s nadšením a zápalem.

Kromě toho, že brambory patří k nejdůležitějším potravinám světa, vyrábí se z nich několik druhů slaných pochoutek. Asi nejoblíbenější jsou bramborové lupínky, někdy velmi hezky označované slovem brambůrky nebo anglickým výrazem chips.

Největší fabrika na výrobu bramborových lupínků se nachází v Jihočeském kraji, na okraji obce Choustník v nesmírně půvabné krajině, které se rozkládá severovýchodním směrem od Soběslavi.

Naší průvodkyní tu byla Renáta Svobodová, která nám ochotně ukázala celý provoz a trpělivě odpovídala na naše dotazy. Ve zkratce vás také zveme, abyste alespoň zprostředkovaně nahlédli a pochopili, co všechno se musí stát, než z ochranné atmosféry nafouklého pytlíku vytáhneme oblíbenou pochoutku.

Všechno začíná ještě daleko od bran výrobního závodu – na polích a farmách zemědělců. Asi 80 procent z celkového množství brambor spotřebovaných k výrobě lupínků pochází z České republiky.

Zájem je velký, chipsy se vyrábí po celý rok

Výroba brambůrků je nepřetržitá, pracuje se po celý rok, aby se pokryla poptávka. Dovozové brambory přijdou na řadu zejména v období, kdy dojdou zásoby z předešlého roku a nová česká úroda ještě není k mání.

Výrobní proces začíná v takzvané bramborárně, kam se navážejí brambory v nákladních vozech a krátkodobě se tam i skladují. Také se tam ještě „po zemědělsku“ třídí a zbavují kamenů a jiných velkých nečistot.

Výroba bramborových lupínků v největší české fabrice v obci Choustník

Ze zemědělského prostředí se brambory dostávají do potravinářského provozu mokrou cestou, v potrubí s vodou, která očistí bramborové hlízy od zbytků půdy. Když to mírně odlehčíme, lze říct, že brambory přicházejí do potravinářského provozu hezky okoupané.

Ještě větší nároky na hygienu se kladou na zaměstnance, ale také na každého hosta. Ani my jsme se nevyhnuli nezbytnému mytí, dezinfekci rukou, čištění bot a odevzdání věcí, které do provozu nesmí. Já jsem to měl dobré, ale Hanka si musela sundat všechny prstýnky i náušnice. Také jsme dostali bílé pláště a síťované pokrývky hlavy, abychom splnili hygienické normy. No, kdybyste nás viděli, jistě byste se alespoň pousmáli.

Co se ale dělo poté, bylo tak zajímavé, že jsme rázem přestali vnímat sami sebe a náš trochu legrační vzhled. Mohli jsme sledovat, jak se omyté brambory dostávají na čistící a loupací linku. Tam je stroj zbaví slupek a posléze pošle na ruční dočištění, kde se odstraňují zbytky slupek a všechna poškození, která by mohla znehodnotit finální výrobek.

Příchuť dostanou až na závěr

Dočištěné, znovu okoupané brambory putují na linku, kde je řezací hlavice nakrájí na tenké plátky. Pak se znovu důkladně omyjí, takže ještě než nastane fáze smažení, mají za sebou třetí koupel.

Na pásech se už nařezané plátky brambor dostávají do fritézy, kde se během chvíle koupou už počtvrté. To je ale jiná koupel než ty předešlé. Studenou čistou vodu nahrazuje rozpálený slunečnicový olej nejvyšší kvality.

V oleji brambůrky zůstanou asi tři minutky, pak se dostanou na pás, kde nadbytečný olej steče. Následuje třídění, aby se polámané a nekvalitní kousky nedostaly do balení. Při tomto procesu také lupínky vychladnou a po vytřídění směřují na svoji poslední cestu fabrikou.  

Až do této fáze jsou si všechny brambůrky rovné. Teprve těsně před balením se ochucují různými příchutěmi. Posledním úkonem je balení křupavých brambůrků do kartonů a expedice do skladovacích hal.

Je ale ještě důležité říct, že z výrobní linky se pravidelně odebírají vzorky, které se neustále kontrolují v laboratoři. Pokud laboranti objeví závadu, jde celá partie stranou a tyto brambůrky se k zákazníkovi nedostanou.

Musíme uznat, mají to tam v Choustníku věru dobře vymyšlené. Ještě jednou děkujeme místním, že nám pro vás všechno tak hezky ukázali i vysvětlili.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Související