Trhovcům v polském příhraničí chybí čeští zákazníci, cestování mezi státy je stále omezené

19. květen 2021

Cestování do Polska je stále omezené kvůli ochranným opatřením tamní vlády. Ty jsou v platnosti od konce března, kdy se u našich severních sousedů zhoršila epidemiologická situace. Do Polska tak míří méně Čechů než před epidemií, znát je to především v turisticky oblíbených tržnicích v příhraničí.

Tržnice v malém lázeňském městečku Kudova Zdroj, jen pár kilometrů od Náchoda. Zatímco jindy jsou parkoviště v okolí tržnice plná aut s českou poznávací značkou, teď jich je tady jen pár.

Čtěte také

Prakticky prázdná je i samotná tržnice. O to víc je slyšet česká hudba, která dokládá slova prodejců o tom, že Češi běžně tvoří drtivou část nakupujících.

„Chybí strašně moc, tady je to vlastně česká tržnice. Je sice v Polsku, ale 99 procent zákazníků jsou Češi," říká poměrně slušnou češtinou Krasimira, která vyhlíží zákazníky u svého stánku s oblečením.

Je přitom jednou z mála, která má otevřeno. Ze zhruba šesti stovek prodejců jich podle ní své zboží nabízí jen několik desítek.
„Třicet, maximálně padesát."

Že nakupující z Česka chybí, říká i další z prodejců. Doufá, že zákazníků přijede víc alespoň o víkendu.
„Čekáme na ně. Moc se nám už po nich stýská. V sobotu se na ně těšíme."

Pokud už Češi nakupovat přijíždí, jde většinou o seniory. Patří mezi ně i Jiří, který bydlí v asi patnáct kilometrů vzdálené České Skalici. Do auta si s manželkou právě nakládají věci, které potřebují na zahrádku.
„Za tenhle nákup jsme dostali ještě dvě čokolády navíc."

Čtěte také

Oba jsou očkovaní, i proto se sem bez problémů dostali. Potvrzení musí mít s sebou.
„Máme za sebou obě dávky, už nám to kontrolovali."

Kontroly jsou namátkové, provádět je můžou jak policisté, tak i polská pohraniční stráž. Ta v době natáčení reportáže zastavovala na hraničním přechodu v Náchodě většinu osobních aut mířících do vnitrozemí.

Neočkovaní lidé musí mít při cestě do Polska alespoň antigenní test, ne starší než 48 hodin, a nebo doložit, že jsou krátce po prodělání nemoci covid-19.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.