Transport pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc nacvičovaly v Hradci složky IZS

26. červen 2019 09:24

Všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy policisté, záchranáři, hasiči, ale i hygienici a lékaři, společně nacvičovaly ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové zajištění a převoz pacienta s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění. Byla u toho s mikrofonem i reportérka Lucie Peterková. 

K fiktivní pacientce na infekční kliniku v Královéhradecké Fakultní nemocnici byly povolány všechny složky Integrovaného záchranného systému.

Dopravní nehoda autobusu na hřebeni Krkonoš otestovala při cvičení souhru složek IZS

Dopravní nehoda autobusu na hřebeni Krkonoš otestovala při cvičení souhru složek IZS

Naštěstí jen cvičně zasahovaly složky IZS u vážné dopravní nehody autobusu s turisty na horské silnici v Krkonoších mezi Erlebachovou a Špindlerovou boudou. 

Hasiči s několika vozy a dekontaminačním vybavením, také specializovaní záchranáři s bio-boxem - prosklenou nádobou určenou pro převoz infekčních osob, za koordinace policie - zahajují cvičení u infekční kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Není to tak, že bychom tohle cvičili příliš často, ale alespoň jednou za rok se snažíme tuto souhru nějakým způsobem nacvičit," vysvětluje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

A hned doplňuje: „Konkrétně v tomto případě je to důležité v tom, že samozřejmě pokud by taková mimořádná situace nastala, tak máme před sebou pacienta, který má vysoce nakažlivou nemoc. V tu chvíli musíme rychle zareagovat a pacienta dostat do izolace. A co nejdříve jej v bezpečném prostředí přesunout do specializovaného zdravotnického pracoviště."

Složky integrovaného záchranného systému společně nacvičovaly ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové zajištění a převoz pacienta s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění

Zatímco Městská a státní policie zajišťuje bezpečný koridor u kliniky, hasiči a záchranáři ve speciálních oblecích připravují bio-box a také nafukovací dekontaminační sprchu. Po dokonalém očištění pak pacienta naloží do speciální sanity.

Na letišti v Hradci Králové nacvičovaly složky IZS zásah při srážce vrtulníku a letadla

Hasiči, záchranáři a policisté na letišti v Hradci Králové nacvičovali zásah při srážce vrtulníku a letadla

Hasiči, záchranáři a policisté dopoledne obsadili letiště v Hradci Králové. Důvodem bylo taktické cvičení s akčním scénářem – podle něj se letadlo srazilo s vrtulníkem, na místě byli zranění lidé a ze strojů unikaly pohonné hmoty.

Primář infekční kliniky Fakultní nemocnice Jaroslav Kapla ke cvičení uvádí:
„Považuji jej za velmi důležité a potřebné, respektive téměř nutné. Vzhledem k tomu, že v Kongu probíhá v současnosti vážná epidemie Eboly, tak riziko zánosu této nebezpečné infekce do našich podmínek je reálné. Je dobré, že se na cvičení účastní všechny složky integrovaného záchranného systému. A že si komplexně ověříme možnosti izolace a následného transportu na specializované pracoviště."

„Naší rolí je vyslat na místo biohazard tým. To je speciálně vycvičená naše výjezdová skupina naší záchranky," říká vedoucí krajského pracoviště krizové připravenosti Karel Kouba.
„Je schopná zajistit přednemocniční neodkladnou péči pro pacienta, u kterého se vyskytne podezření na vysoce nakažlivou nemoc. Uloží ho do speciálního transportního izolačního prostředku a speciální sanitkou ho transportuje do zdravotnického zařízení."

Složky integrovaného záchranného systému společně nacvičovaly ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové zajištění a převoz pacienta s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění

V případě, že by siuace nebyla simulovaná, odjel by tým do nemocnice na Bulovce, které je jediným civilním zařízením tohoto typu u nás.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související