Tragédie v Krkonoších, talentovaná cukrářka a Farma roku tří bratrů Basařových. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Třídenní pátrací akce po pohřešované čtyřicetileté ženě a jejím tříletém synovi v okolí Pece pod Sněžkou v Krkonoších skončila. Horští záchranáři je, bohužel, našli bez známek života. Jak bylo pátraní v terénu poblíž Růžové hory náročné a kdo všechno se do něj zapojil? V Krkonoších je to první tragické úmrtí letošní zimy.

Na místě nálezu obou těl 2. ledna pracovali kriminalisté do pozdních nočních hodin za účasti soudního znalce, kdy společně zjišťovali okolnosti jejich úmrtí. Ohledávali místo nálezu a zajišťovali potřebné stopy. Ohledáním nalezených těl zjistili, že se jedná o násilná úmrtí. Jde o podezření z vraždy a sebevraždy. Toto zjištění potvrdil i soudní znalec z oboru soudního lékařství.

Čtěte také

Dorty, figurky z cukrářské hmoty, sladké zákusky. To je svět Šárky Balogové z novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Studium se pro ni stalo velkým koníčkem a výsledky na sebe nedaly dlouho čekat. Letos zvítězila na světovém poháru kuchařů a cukrářů Culinary World Cup Lucemburk v kategorii, ve které se hodnotily dovezené cukrářské modely.

Šárka za 180 hodin vytvořila Něžnou žirafu vysokou 80 centimetrů a posetou pestrobarevnými motýly. Mezinárodní porotu nápadem i provedením zaujala a určitě zaujme i vás, protože 6. ledna ji uvítáme tady u nás v Českém rozhlase Hradec Králové.

Čtěte také

Moderní technologie můžou pomáhat i na menších rodinných farmách. To je případ i té v obci Prosečné v Podkrkonoší na Trutnovsku. Hospodaří na ní tři bratři Basařovi, kteří už jsou několikátou generací. Na jejich statku najdete třeba automat na prodej masa. I to jim nedávno přineslo vítězství v soutěži Farma roku pořádané Asociací soukromého zemědělství.

I díky automatu na maso letos tito podkrkonošští zemědělci zvítězili v soutěži Farma roku. Jak ale můžu vidět, tak moderních věcí tady mají více. Zrovna se tu nabíjí elektromobil, traktory jezdí po polích díky přesné satelitní navigaci a farma je také v podstatě energeticky nezávislá.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.