Tortilla s chorizem a paprikou. Kousek Španělska, který vás zahřeje nejen v žaludku, ale i u srdce

Tortilla je druh tenkého chleba ve formě placky, původem ze španělské, respektive arabské kuchyně jako placka z cizrny, která byla přes španělské dobyvatele přenesena do Nového světa. Může být nejčastěji z pšeničné nebo kukuřičné mouky.

Tortilly si v kuchyni oblíbíte nejen pro jejich snadnou a rychlou přípravu, ale i pestré využití. Chutné jsou dokonce i za studena, a tak se hodí třeba jako rychlá svačina do práce.

Suroviny:
vařené brambory 250 g, chorizo klobáska 250 g, 12 vajec,1 cibule, 1 červená paprika, 3 stroužky česneku, olivový olej 50 ml, čerstvá petržel, sůl a čerstvě namletý pepř, vejce 12 ks

Postup:
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, papriku nahrubo a společně opečeme na pánvi na oleji - až zesklovatí a změknou. Brambory nakrájíme na silnější plátky, chorizo na tenčí. Přisypeme do pánve, přidáme drcený česnek a petržel a restujeme velmi krátce - zhruba 1 minutu. Osolíme a opepříme.
Ve větší míse rozšleháme vejce s 1 lžičkou soli. Vlijeme je do pánve a opatrně mícháme a překládejte z krajů do středu přes sebe, jako když připravujeme omeletu.
Jakmile vejce zpevní, ale zároveň jsou ještě trochu tekutá, přemístíme pánev na 5 minut do předehřáté trouby, až povrch zezlátne. Vyjmeme, necháme lehce zchladnout, nakrájíme na kostky nebo trojúhelníky a podáváme teplé.

Nejčastěji se tortilly plní kuřecím masem, zeleninou a různými dresinky či zakysanou smetanou.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.