Tomáš Petráš z Olbramic má nové srdce a směje se na celý svět

17. květen 2016

Ještě v únoru mu srdce bilo velmi slabě a jednu z komor poháněla voperovaná pumpa. Poháněná byla velkým bateriovým zdrojem, který Tomáš Petráš nosil v brašně přehozené přes rameno. Dnes má tento šťastný muž už druhý měsíc srdce nové a směje se na celý svět.

Tomáš Petráš žije v Olbramicích na Ostravsku. Donedávna mu všichni kamarádi říkali muž na baterky. To proto, že chod jeho nemocného srdce jistila voperovaná pumpa, kterou poháněly baterie umístěné v brašně. Tomáš ji neustále nosil přehozenou přes rameno a nevadila mu ani, když hrál na klarinet.

S pumpou se ale nedá žít věčně a je to jenom takový překlenovací stav, kdy pacient čeká na vhodného dárce, aby mohl získat nové srdce. To se Tomášovi podařilo, ale my se teď vrátíme v čase o rok zpět. Třeba si taky všimnete výrazného šumění. To se při nahrávání rozhovoru mikrofon přiblížil příliš blízko a Tomášova srdeční pumpa tak začala rušit nahrávání.

Poslechněte si příběh klarinetisty Jistebnické třináctky v našem magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio