Tisíce příznivců extrémní hudby míří do Jaroměře na festival Brutal Assault

6. srpen 2013

Do Jaroměře dnes odpoledne začnou přijíždět fanoušci extrémní hudby. Zítra tam začne čtyřdenní hudební festival Brutal Assault. Zhruba stovku kapel z celého světa si každoročně přijde poslechnout přes 15 tisíc lidí. Policie chystá velká bezpečnostní opatření.

Tisíce lidí v ulicích a z komunikací parkoviště. Tak by se dala popsat městská část Josefov v době konání festivalu. Místní s tím ale problémy v podstatě nemají.

„Ne ne, to vůbec. Nevadí mi to, aspoň je tady živo. Jenom ti lidi, že jsou všude, takže nemůžete zaparkovat vlastní auto, i když máte parkovací kartu. Ale pro město je to zpestření,“ shodují se obyvatelé Jaroměře.

V ulicích města bude sloužit o šest až osm hlídek navíc, říká velitel policie v Jaroměři Jaroslav Červený.

„Máme připraveny služby jak na denní dobu, tak na noční dobu, a výpomoci z ostatních útvarů. Ještě k tomuhle patří samozřejmě služba kriminální policie, která tam slouží v civilu a pohybuje se přímo mezi účastníky.“

V pohotovosti budou také členové náchodské pořádkové jednotky, kteří doplní běžné policejní hlídky. A protože nejvíce cizinců přijíždí z Polska, budou sloužit i smíšené hlídky českých a polských strážců zákona. Problémy ale dělají spíše čeští fanoušci, a to především v areálu festivalu.

„Nejčastější jsou vloupání do stanů a krádeže v nich. Někdy se stává, že i když spí lidé ve stanu, stany se rozříznou a zloději jim odcizí věci, které mají mezi sebou. Další krádeže jsou potom kapesní.“

Doprovod sanitek

Posílené hlídky vyšle do terénu také městská policie Jaroměř. Podle velitele Ondřeje Mundla bude mít za úkol hlavně kontrolu veřejného pořádku.

„Snažíme se dohlížet částečně i na dopravu. Mimo to provádí městská policie například i doprovody sanitních vozů, když jede ošetřit pacienta do areálu.“

Ve městě je několik záchytných parkovišť. V jedno z nich se změní také Okružní ulice v Josefově. Kapacity ale na tisíce aut nestačí. Proto policie doporučuje řidičům se ve dnech festivalu - tedy od zítřka do soboty - Josefovu vyhnout.

autor: KS
Spustit audio