Tisíce lidí o víkendu zamíří do Opočna na Rychnovsku na tradiční lidovou pouť Porcinkuli

2. srpen 2019 08:11

První srpnový víkend patří v Opočně na Rychnovsku tradiční Porcinkuli, tedy pouti a jarmarku. Její historie je spjatá s františkánským řádem a dnes je spojená hlavně s pouťovými atrakcemi, ale i koncerty a řemeslným trhem. Do města tato akce tradičně přiláká tisíce lidí. Co pro ně organizátoři připravili?

Na Trčkově náměstí v Opočně vrcholí přípravy na tradiční Porcinkuli. Hlavní organizátor Josef Machač ještě uděluje poslední pokyny pracovníkům technických služeb, aby vše bylo nachystáno pro řemeslníky, ale i vystupující v doprovodném programu.

Porcinkule není jen pouť s atrakcemi

„Ten svátek františkánů by měl být něčím bohatším. Tedy nejen atrakce, ale měl by tady být také opravdu poctivý, řemeslný jarmark," vysvětluje Josef Machač, který Porcinkuli se svým týmem připravuje už několik let.

Kolotoče a pouťové atrakce (ilustrační foto)

„Dolní, tedy Kupkovo náměstí, to je klasická Porcinkule s atrakcemi. Horní náměstí, tedy Trčkovo, který bylo dříve hradištěm Opočen, tam jsme to nazvali Jarmark na hradišti Opočno. Jsou tu klasické řemeslné stánky a doprovodný program."

Tradiční pouť Porcinkule se koná první srpnový víkend v českých a moravských městech, jejichž historie je spjatá s františkánským řádem a kapucíny. Neobvykle znějící název tradiční opočenské pouti „porcinkule" souvisí právě s kapucínským klášterem a kostelem Narození Páně v Opočně. Ve východních Čechách se slaví Porcinkule také např. v Hostinném, kde byl založen františkánský klášter. Porcinkule je dnes spojena s prvním srpnovým víkendem, před válkou se však držela vždy 2. srpna, bez ohledu na den v týdnu.

A Josef Machač hned upřesňuje, co onen doprovodný program všechno obsahuje:
„Rytíři nám opět předvedou spoustu nových věcí, máme tady samozřejmě i dílničky pro děti, máme tu i loutkové divadlo, Opočenský Kašpárek bude hrát své nové představení."

Jaké kapely organizátoři pozvali?

Znáte Porcinkuli? Souvisí s kapucínským klášterem. Všude, kam františkáni přišli, tam se slavila

Kolotoče a pouťové atrakce (ilustrační foto)

Porcinkule je tradiční akce plná atrakcí, prodejních stánků a občerstvení. Pouť Porcinkule je významnou a oblíbenou událostí pro Opočno i jeho okolí. Během Porcinkule se pořádá také Opočenský jarmark, který po tři dny nabízí návštěvníkům možnost zažít atmosféru středověkého trhu.

„V pátek by v Opočně měla vystoupit kapela Jelen, po ní Mňága a Žďorp a potom místní kapela Čí je to vina. V sobotu začínáme mladou kapelou Minami a potom přijdou na řadu Monkey Business."

Do programu se po loňském suchu vrací i ohňostroj a na naděli organizátoři pozvali například Vašo Patejdla s kapelou.

Do Opočna se sjedou o víkendu tisíce lidí, ti proto musí počítat od sobotního rána s objížďkami. Přes město totiž až do nedělního večera neprojedou. Řidičům poslouží také dvě záchytná parkoviště.

První srpnový víkend patří v Opočně na Rychnovsku tradiční Porcinkuli, tedy pouti a jarmarku

„Jedno je Na Olivě, to je ulice, kde mohou parkovat podél silnice," vysvětluje pracovnice městského úřadu v Opočně Olga Stojanová.
„A potom tady máme druhé parkoviště ze směru od Dobrušky, to je naproti hřbitovu. Myslím, že to je kapacitně dostatečné. Samozřejmě se parkuje také po městě, z čehože nejsou občané Opočna úplně nadšení, protože pokud jim někdo postaví auto před vjezd do garáže, není to úplně nejlepší varianta. Ale lidí je tady zkrátka opravdu hodně."

Letošní ročník Porcinkule nabídne více než čtyřicítku pouťových atrakcí i pestrý celodenní program.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související