Tisíce lidí míří do Krkonoš a Jeseníků. Skiareály hlásí příznivé podmínky k lyžování

10. únor 2013

Na hory míří tisíce lyžařů. Jarní prázdniny začínají mimo jiné dětem z poloviny Prahy a Brna. V krkonošských horských střediscích musí turisté počítat s větším náporem a také s horším parkováním. Všechny areály ale hlásí příznivé podmínky k lyžování.

Cesta do Krkonoš je bezproblémová, drobné problémy s parkováním čekají na návštěvníky až v samotné Peci pod Sněžkou.

Ti, kteří dovolenou končí, kromě Čechů jsou to Němci a Holanďani, ještě neodjeli a naopak přijeli další návštěvníci, kterým začínají jarní prázdniny.

Napilno mají řidiči roleb a skútrů, kteří rozvážejí hosty po chatách a hotelích, které jsou roztroušené po horských úbočích.

Díky střídání hostů a ruchu na parkovištích byly sjezdovky dopoledne poloprázdné a i odpoledne se lyžuje bez front. Podmínky jsou ideální, svítí slunce a je několik stupňů pod nulou.

Ubytování v Peci je k dispozici ve všech cenových kategoriích.

Nápor turistů zažívají i Jeseníky

Jesenické sjezdovky plní především lyžaři z jižní Moravy.

Pec pod Sněžkou

Silnou návštěvnost přitom provozovatelé jesenických sjezdovek očekávají nejen o víkendu, ale i v průběhu celého následujícího týdne.

Na Brněnsku totiž začaly jarní prázdniny, které jsou pro tamní podnikatele tradičním druhým nejsilnějším týdnem. I letos si od něj slibují vysoké tržby.

Na lyžaře v Jeseníkách čekají desítky kilometrů běžeckých stop a upravených sjezdovek, ale i přeplněná parkoviště a fronty u vleků.

V prázdninovém týdnu má většina jesenických penzionů a hotelů všechny pokoje beznadějně obsazené.

Trendem posledních několika let je ale krácení lyžařských pobytů. Místo na týden lidé jezdí do hor třeba na čtyři dny.

autoři: aja , Michaela Vydrová , Jiří Fremuth , Alina Holušová
Spustit audio