Tipy na víkend: Na hradech a zámcích začíná sezóna, Svátky jara, Velikonoční veselí i Pomlázkování

26. březen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Čtěte také

Na Zelený čtvrtek, který letos vychází na 28. března, otevřou kasteláni brány všech památek ve správě Národního památkového ústavu, aby zde přivítali první návštěvníky. Ty čekají jarně a velikonočně nazdobené interiéry. Státní zámek Hrádek u Nechanic pořádá od 28. 3. do 1. 4. VELIKONOCE NA HRÁDKU. Připomínka velikonočních tradic v zámeckých interiérech. Státní zámek Opočno připravil na dny 28. 3. až 1. 4. Velikonoce - velikonoční výstavu v prostorách studniční věže, tzv. „hladomorny".

Svátky jara na náchodském zámku ve dnech 28. 3. až 1. 4. Jarní květinová výzdoba v interiérech druhého patra (expozice "Zámek za Schaumburgů"). Klasické prohlídky zámku doplněné o květinovou výzdobu. Státní zámek Ratibořice zve ve dnech 29. 3. až 1. 4. na Velikonoce na zámku a v Babiččině údolí. V čase Velikonoc na začátku turistické sezóny 2024 vás srdečně zveme k návštěvě jarně a velikonočně vyzdobeného zámku a objektů v Babiččině údolí.

Královédvorský KingKong, Velikonoční festival překážkových sportů 28. března až 1. dubna 2024, vždy od 9 do 20 hodin ve Sportovní hale Strž ve Dvoře Králové nad Labem. Překážková dráha děti baví a dospělé posiluje, ve Dvoře Králové se postaví na Velikonoce 5denní aréna plná překážek, závodů i workshopů s reprezentanty. Na unikátní tréninkovou i závodní arénu zaměřenou na překážkové sporty se změní během velikonočních prázdnin sportovní hala ve Dvoře Králové nad Labem. Dráhy na Parkour, NINJU, OCR a Monkey Business z ní udělají na přelomu března a dubna jedinečné místo pro výkonnostní sportovce i širokou veřejnost. Zatím nikde v České republice nedošlo k tak unikátnímu představení a propojení překážkových sportů na jednom místě.

Čtěte také

Velikonoce v Kolonádě v Janských Lázních 29.3.2024 až 31.3.2024 od 10:30 do 18:00. Během velikonočních dnů se konají řemeslné trhy a kreativní dílny s velikonoční tématikou v Kolonádě. Těšit se můžete na odpolední koncert a také taneční zábavu v Kolonádě. Součástí velikonočního programu jsou i jízdy silničním vláčkem na Stezku korunami stromů od Kolonády.

Velikonoční veselí ve Špindlerově Mlýně v sobotu 30.3.2024 od 13:00 do 17:00. Akce pro širokou veřejnost spojená s vítáním prvních jarních dnů. Velikonoční veselí aneb Velikonoce jsou za dveřmi. Bohatý sobotní program pro děti, o který se postará dámská hudební dvojice GÁBINA a KATKA. Nebude chybět maskiáda, kde nemusí zazářit jen děti, ale i dospělí, výtvarná dílna, pletení pomlázky, hudební vystoupení místní kapely JAM & BAZAR a to vše doplní svými vtípky moderátor Don Hobliňon.

Dřevěný kostel sv. Mikuláše v Hradci Králové se po rekonstrukci otevírá veřejnosti. Přijďte si v sobotu 30.3.2024 od 15:00 prohlédnout interiér a vyslechnout příběh kostela, který se snad už natrvalo usadil na svém místě - v Jiráskových sadech nedaleko soutoku Labe a Orlice.

Pomlázkování na Stezce korunami stromů v Janských Lázních ve dnech 30.3.2024 až 31.3.2024 od 9:00. Workshop plný pletení pomlázek, barvení vajíček.

Mňága a Žďorp v KlonDike music clubu v Peci pod Sněžkou v sobotu 30.3.2024 od 21:00. Zveme vás na koncert oblíbené rockové kapely Mňága a žďorp v Peci pod Sněžkou.

Čtěte také

Zdobené kraslice ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici až do 5.4.2024. Velikonoční výstava kraslic vytvořených různými technikami doplněná pohlednicemi s motivy Velikonoc. Vždy ve čtvrtek od 13 do 18 hodin ukázka zdobení kraslic vrtáním (tzv. madeira) nebo voskem. Na výstavě jsou k vidění kraslice z muzejního fondu, ze sbírky Muzea východních Čech v Hradci Králové a od řady řemeslných tvůrců z regionu zhotovené či zdobené různými technikami (voskem, slámou či batikou, vyškrabované, vrtané, malované, háčkované, drátované, šité aj.).

Rubena - Příběh psaný od roku 1908. Rubena Náchod a Muzeum Náchodska vás zvou na výstavu uspořádanou k výročí 770. let města Náchoda. Věnovaná je historii gumárenského průmyslu v Náchodě. Máte tak jedinečnou příležitost prohlédnout si rarity z období před druhou světovou válkou, znárodnění a kuponovou privatizací. Výstava je přístupná v Broučkově domě (čp. 18) na Masarykově náměstí v Náchodě do 28. dubna 2024 v rámci běžné otevírací doby.

Stromy - zakořeněné vertikály na zámku Kvasiny na Rychnovsku do 14.4.2024. Výstava obrazů Josefa Kejvala. Prohlédnout si zde můžete také doprovodnou výstavu dřevořezeb Josefa Noska - Městské památky.

Čtěte také

„Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety „za pomníky". I příspěvková organizace Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou se připojila k významné celostátní akci „Rok české hudby", a to konkrétně realizací rozsáhlé tematické putovní výstavy nazvané „Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety „zapomníky". Své síly tentokrát lomničtí muzejníci spojili s prestižní institucí - Národním muzeem (NM) v Praze, konkrétně s Českým muzeem hudby. Výstavu si můžete prohlédnout až do 21. dubna.

Secese a symbolismus ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Náchodě. Výstava ze sbírek GVUN, kurátor David Chaloupka. Výstava představuje výtvarná díla konce 19. a prvních dekád 20. století vytvořená v secesním uměleckém slohu, posledním komplexním uměleckém stylu světového významu. Výstava, která potrvá až do 21.4., si klade za cíl obsáhnout více poloh domácí secesní tvorby.

Galerie moderního umění v Hradci Králové představuje tři výstavy. Představuje tvorbu Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové, Milana Guštara, Ivana Chatrného a Josefa Václava Škody. Výstava Josefa Václava Škody potrvá do 29. září, zbývající dvě do 26. května.

Výstava o Historii deskových her v Suchardově domě Městského muzea v Nové Pace čeká na vaši návštěvu až do 31. března.

Čtěte také

V Dětské galerii Lapidárium v Brumově se koná výstava umělce, pedagoga a kurátora Jana Stolína Ze dne do noci. Výstava potrvá do 30. března. Kurátorem je Radek Wohlmuth. Výstava Jana Stolína otevřela v Dětské galerii Lapidárium celoroční cyklus projektů pedagogů vysokých uměleckých škol zaměřených na dětského diváka.

V lednu všechny srdečně zveme do Galerie EPO1 v Trutnově - Poříčí na výstavu fotografií Bohdana Holomíčka - Fotografie. Fotograf působil v budově bývalé prvorepublikové elektrárny v Trutnově Poříčí v šedesátých letech jako elektrikář. Jeho návrat na toto místo je tedy událost výjimečná nejen svou uměleckou kvalitou, ale také svým symbolickým významem. Výstava potrvá do 31.3.2024.

Jaroslav Prášil: Len - náramky - perle v Muzeu krajky ve Vamberku až do 31.3.2024. Jaroslav Prášil vedl Ateliér přírodních materiálů v rámci Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Lidovým řemeslem je ostatně zaplněna nejen jeho mysl, ale též jeho roubená chalupa v Českém středohoří, kde tráví většinu svého času. Právě tady vznikají jeho paličkované náramky a jiné originální šperky, které jsou na nové výstavě Muzea krajky Vamberk prezentovány. Jeho tvorba byla oceněna na výstavách doma i v zahraničí.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.