Tipy na víkend v Jihomoravském kraji

5. březen 2020
Kvetoucí orchideje v liberecké botanické zahradě

Výstava připomínající 125. výročí narození architekta Bohuslava Fuchse v brněnské vile Stiassny. Den otevřených dveří k výstavě Výzkumy bez hranic na Masarykově univerzitě.

125. výročí narození architekta Bohuslava Fuchse připomíná nová výstava v brněnské vile Stiassny. Ta návštěvníky provede po třiceti jeho stavbách. Mezi nimi například jeden z nejužších hotelů v Evropě Avion nebo dům spisovatele Jakuba Demla v Tasově. Fuchsovy budovy jsou ale i na Vysočině, projektoval například budovu spořitelny a městských lázní v Třebíči.

Čtěte také

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně zve o víkendu na program věnovaný kvetoucím orchidejím. Univerzita má ve sklenících sbírku evropského významu. 

V budově M Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity v Brně můžete v sobotu navštívit den otevřených dveří k výstavě Výzkumy bez hranic. Na 17 výstavních panelech tam jsou zmapovány mezinárodní výzkumné projekty od Kréty přes Balkán, střední Evropu a Velkou Británii až po Guatemalu, na nichž se podíleli akademičtí pracovníci i studenti archeologie. Ve vitrínách jsou vystaveny nálezy z francouzského Bibracte. Mezi dalšími exponáty je zastoupena také kopie transportní egejské amfory z 8. st., olejová keramická lampa helénistického období, nádoby na vonné oleje doprovázející korintské obchodní a kolonizační aktivity v celém Středomoří.

Státní zámek Rájec nad Svitavou vás tento víkend zve na tradiční květinovou výstavu kamélií, která se uskuteční v interiérech prvního patra zámku. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

autoři: Naděžda Hávová , vla
Spustit audio