Tipy na víkend: Vítání ptačího zpěvu, FlerMarket i jarní flerjarmark, NovoEXPO, Den Země a pochod

24. duben 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Čtěte také

Skupina Poutníci, legenda České country hudby, bude vystupovat 26.4.2024 v Rokytnici v Orlických horách v Kulturním domě od 19:30 s pořadem ,,Přes 50 let v country." Během poutnického hraní zazní jejich hity jako jsou písničky Panenka, Pojďme se napít nebo Hotel Hillary, ale i skladby z oblasti americké country hudby. Budou zahrány i songy z nového CD kapely, jež se jmenuje „Stíny na střechách".

Celostátní veletrh inovativních technologií NovoEXPO + inovace 2024 na zámku v Novém Městě nad Metují od pátku 26.4.2024 až do neděle 28.4.2024. Propojení člověka s technologiemi, vědy a výzkumu s moudrostí přírody, inovací a pokroku s ekologií a udržitelností.

Přednáška Izrael - Historie a aktuální situace na Blízkém východě, o tradici podpory Československé republiky Izraeli a o důvodech vzniku a současném stavu izraelsko-palestinského konfliktu, se uskuteční v pátek 26. dubna 2024 od 17 hodin v návštěvnickém centru Pevnosti Dobrošov. Přednáší Mgr. Martin Svárovský.

Čtěte také

Kabinová lanovka na Sněžku se v sobotu 27. dubna vrátí po plánované jarní odstávce do pravidelného provozu. Od 18. března byla v provozu v závislosti na počasí jen o víkendech a o státních svátcích. Od soboty bude lanovka v provozu od 8:00 do 18:00, od 1. května do 19:00 hodin.

Vítání ptačího zpěvu. Ostavte návrat poslů jara! Na setkání s vámi se těší Česká společnost ornitologická a Správa KRNAP. Během vycházky se seznámíte s ptačími hlasy, ptáky budete pozorovat v jejich přirozeném prostředí a dozvíte se zajímavosti o jejich životě. Součástí bude i ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Začátky vycházek v zámeckém parku ve Vrchlabí jsou v sobotu 27. 4. 2024 v 7:30 v 9:00 nebo 10:30 hodin. S sebou doporučujeme dalekohled.

Jaro je v plném proudu a s ním přichází i FlerMarket Hradec Králové v sobotu 27. dubna od 9:00 do 15:00 v Kulturním dome Střelnice, který opět rukodělci a řemeslníci. Říká se "zlaté české ručičky" a na FlerMarketu to platí dvojnásob. Tvořivé ruce, řemeslníci, šikulky, tvůrci, autoři a výrobci nepřeberných technik. Těšit se můžete na dílničky pro malé i velké. Nebude chybět dámské a dětské oblečení, autorské šperky, výrobky z kůže, háčkované doplňky, kabelky i batohy, nebo třeba hračky. Nebudou chybět bylinky, sirupy, svíčky, textilní doplňky i dekorace. Určitě vás potěší přírodní kosmetika a bylinné tintury. A je toho mnohem víc. Přijďte si popovídat, nakoupit a načerpat energii.

V sobotu 27. dubna vyjedou vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhradeckého kraje. Tyto turistické linky vhodně doplňují nabídku pravidelných autobusových a vlakových spojů a lidé je využijí například při výletech či na cestách za poznáním přírodních i historických atraktivit regionu.

Čtěte také

Den Země v Horním Maršově v sobotu 27.4.2024 od 9:00. Přijďte oslavit 30. ročník tradiční akce na podporu ochrany životního prostředí! Dopoledne v infocentru DOTEK nabídka jarních výletů - tematické zážitkové cesty a questy pro malé i velké v blízkém okolí. Odpoledne v areálu ZŠ Horní Maršov: Krkonošský jarmark s místními produkty přímo od výrobců, akce na pomoc přírodě přímo v terénu, všímavá hudební relaxace v přírodě, program pro děti - dílničky, soutěžní úkoly a hry, projížďky na koních a divadlo Pověsti české (hraje Toy Machine), vystoupení pěveckého sboru, občerstvení.

Vrchlabský jarní flerjarmark v sobotu 27.4. 2024 od 9:00 do 16:00 na Náměstí Míru. Pojďte společně oslavit jaro nákupem rozmanitých řemeslných výrobků. První letošní flerjarmark nabídne mnoho příležitostí ke koupi výrobků, které udělají radost nejen vám, ale rovněž mohou být krásným dárkem pro vaše blízké a přátele. Vaše ratolesti si vyhrají v dětských dílničkách, občerstvení bude zajištěno a k poslechu zahraje a zazpívá Nikita a Filip.

44. ročník oblíbeného Pochodu okolo Jaroměře pořádá v sobotu 27. dubna 2024 zdejší sokolská jednota. Start je u tělocvičny Sokola Jaroměř pro trasu 50 km v 6 hodin, pro ostatní trasy od 7 do 9 hodin. Cíl je opět u tělocvičny do 15 hodin, pro trasu 50 km do 18 hodin.

Čtěte také

Galerie Koruna v Hradci Králové připravila až do 8.6.2024 výstavu bronzových plastik a obrazů současného umělce Jaromíra Garguláka. Jeho ojedinělá sochařská tvorba byla odměněna cenou Masarykovy akademie v Praze. Výstava zahrnuje také soubor portrérních maleb zpracovaných netradiční kombinovanou technikou.

Blanka Hrušková - Keramika - můj svět... ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici. Od řemesla přes profesi ke koníčku... Výstava představující průřez tvorbou Blanky Hruškové, absolventky SPŠK v Bechyni a profesionální keramičky, která se svému milovanému řemeslu věnuje v poslední době jako naplňujícímu koníčku ve volných chvílích. Na výstavě návštěvníci uvidí keramické vázy, mísy, talíře, dózy, lampy, svícny, zvony, závěsná sluníčka - mandaly a další. Výstava potrvá do 2. června.

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře se koná výstava „Jsem zašitá“ slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy jsou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Čtěte také

Výstava Roberta Vlasáka s názvem Tvar prostoru v Galerii výtvarného umění v Náchodě do 8.6.2024. Robert Vlasák je sochařem a multimediálním umělcem. Autor pomocí technických, experimentálních prostorových instalací, soch, objektů reaguje na konkrétní sociální prostředí, na konkrétní fyzický prostor (site-specific). Realizace v galerii GVUN Malá je aktuálním vyjádřením autora ke komplexním parametrům výstavního prostoru, místa, společnosti, kde se galerie nalézá.

Srdečně vás zveme na výstavu Eso v rukávu aneb 6 století vývoje karetní hry v Městském muzeu v Nové Pace v Suchardově domě. Výstava potrvá až do 26.5.2024.

Výstava: DANCE ALL NIGHT v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 26.5.2024 představuje ucelenou kolekci tanečních kostýmů od Lucie Mackové, která se tanci věnuje řadu let. Vystavené kostýmy sama navrhla a realizovala. Při své tvorbě dbá také na udržitelnost, když pro své kostýmy využívá již nepotřebné oblečení a dává mu nový život. Výstava extravagantních tanečních kostýmů je doplněna autorskými návrhy a doplňky.

Čtěte také

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

Rubena - Příběh psaný od roku 1908. Rubena Náchod a Muzeum Náchodska vás zvou na výstavu uspořádanou k výročí 770. let města Náchoda. Věnovaná je historii gumárenského průmyslu v Náchodě. Máte tak jedinečnou příležitost prohlédnout si rarity z období před druhou světovou válkou, znárodnění a kuponovou privatizací. Výstava je přístupná v Broučkově domě (čp. 18) na Masarykově náměstí v Náchodě do 28. dubna 2024 v rámci běžné otevírací doby.

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela tři výstavy. Představuje tvorbu Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové, Milana Guštara, Ivana Chatrného a Josefa Václava Škody. Výstava Josefa Václava Škody potrvá do 29. září, zbývající dvě do 26. května.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.