TIPY NA VÍKEND: Jarní zemědělec v Lysé nad Labem nebo oslavy sv. Prokopa a zahájení poutní sezóny na Sázavě

23. březen 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Jarní zemědělec

Jarní Zemědělec táhne návštěvníky do Lysé

středa 22. – neděle 26. března 2023

v pátek 23. března Den s regionálními stanicemi Českého rozhlasu

Čtěte také

Oslava prvních jarních dnů proběhne na lyském výstavišti. Již padesáté šesté pokračování této největší zahrádkářské, zahradnické a zemědělské události, představuje pádný důkaz o všeobecné oblibě této akce mezi všemi odborníky i širokou veřejností. Jako každoročně představí vystavovatelé široký sortiment jarních květin, osiv, stromků, keřů, postřiků a zahradnických pomůcek, doplněných o zemědělskou a zahradní techniku.

Výstava Zemědělec uspokojí svým zaměřením zástupce z řad odborné i laické veřejnosti. Téměř 200 tuzemských či zahraničních vystavovatelů nabídnou to nejlepší ze svého sortimentu. V rámci pětidenní výstavy se mohou návštěvníci těšit po celou dobu na bohatý doprovodný program.

Po prvních dvou velmi úspěšných ročnících i letos proběhne FESTIVAL DECHOVKY 2023. V průběhu celých pěti dnů se představí mnoho dechových orchestrů zvučných jmen.

V průběhu sobotního dopoledne proběhne slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“. Vítězní aktéři soutěže získají kýžený certifikát, který opravňuje výrobce oceněného potravinářského výrobku k užívání ochranné známky s logem soutěže. Toto ocenění si již získalo oblibu a uznání mezi výrobci i zákazníky. V hale „B“ u stánku Středočeského kraje budou moci návštěvníci tyto výrobky jak ochutnat, tak i zakoupit.

Region na veletrhu Jarní zemědělec

Návštěvníci se mohou těšit na zahradnické trhy, kde budou mít možnost nákupu jak rostlinný materiál, tak potřeby a pomůcky pro zahradu. V prodeji budou okrasné i ovocné dřeviny, růže, cibuloviny, osiva, sadba, balkonové rostliny, jahodníky či trvalky, skleníky, pařníky, zahradní nábytek, pergoly a velký výběr zahradní techniky od několika prodejců.

Farma mláďat

Již podruhé se návštěvníci mohou těšit na zvířátka z farmy - přesněji řečeno na mláďátka zvířátek, která žijí běžně u nás na farmách a pro ty nejmenší bude v rámci této výstavy připravena naučná stezka, aby si od nás odnesly nějaké nové vědomosti.

Více na webu pořadatele.

Oslavy výročí sv. Prokopa na Sázavě

Klášter Sázava, významné centrum slovanské vzdělanosti 11. st. s mezinárodním přesahem

Historici, poutníci i obyvatelé Sázavy si připomenou v březnu výročí úmrtí sv. Prokopa. První opat benediktinského kláštera na Sázavě a patron Čech, horníků, rolníků, vinařů i poustevníků zemřel před 970 v roce 1053.

Čtěte také

Vzpomínkovou akci otevře 25. března v 10:30 pražský arcibiskup Jan Graubner slavnostní bohoslužbou, která zároveň zahájí poutní sezónu na Sázavě.

Součástí zahájení poutní sezóny bude také Křížová cesta v přírodě, nebo výstava o zemských patronech „Putování za našimi světci“ spolku svatá Ludmila, jejíž součástí sv. Prokop je. Expozice bude zdarma v prostorách kláštera k vidění až do konce dubna.

Podrobný program najdete na stránkách spolku Svatá Ludmila.

autor: JMys
Spustit audio