Tibetská vlajka zavlaje i na pomyslné střeše republiky, na Sněžce. Ukáže na porušování lidských práv

10. březen 2023 09:51

U informačního centra v Peci pod Sněžkou se už léta otáčí velký tibetský mlýnek s posvátnou mantrou. Horolezec a znalec Krkonoš Pavel Klimeš ho kdysi s přáteli přivezl z jedné himálajské expedice. Snad každý, kdo do centra vchází si nezapomene zatočit mlýnkem a vyslat tak modlitbu z hor do hor - z Krkonoš až na střechu světa, do Tibetu. 

Právě dnes - 10. března - si připomínáme výročí potlačeného Tibetského národní povstání. Proto jsme oslovili jednoho z pořadatelů výstupu na Sněžku Pavla Klimeše.

Proč je důležité si povstání tibetského národa z roku 1959 připomínat i v 21. století?
Vyrůstali jsme v normalizaci po ruské okupaci v roce 1968. Prožívali jsme diskriminaci a totalitní režim.

Čtěte také

A když jsme poprvé přijeli do Tibetu v roce 1988, tak jsme viděli úplně stejnou situaci. Tedy zastrašování, která tam ale bylo ještě v takové drsné podobě, kdy byli zabíjeni lidé a vypalovány domy.

My jsme shodou okolností tenkrát přijeli do Lhasy, hlavního města Tibetu, 12. března 1988, tedy tři dny po demonstracích, které připomínaly povstání. Hořely tam domy, vojáci chodili po ulicích se zbraněmi. A přestože jsme o tom mnoho nevěděli, jeli jsme především do hor, chtěli jsme si sáhnout na severní stěnu Mount Everestu, tak tohle nás velmi oslovilo.

A od té doby si připomínáme, že čínský komunistický režim je stejně zhoubný jako tehdejší komunistický režim v Sovětském svazu a totalitní režim v současném Rusku.

Čtěte také

A v sobotu 11. března si vše připomenete výstupem na Sněžku. A díky účastníkům zavlaje na střeše naší republiky také tibetská vlajka. Co účastníky pochodu zítra všechno čeká?
Předpověď počasí je správná. To znamená, že na Sněžce bude foukat vítr o síle kolem 100 kilometrů za hodinu, takže vlajky budou určitě pěkně vlát.

Ještě bych rád řekl, že tuto akci vymyslel Přemysl Rabas, senátor, cestovatel, přírodovědec, znalec světových poměrů a také ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Čtěte také

A vlastně především cestovatelé pozvedávají tento prapor a připomínají, že někde daleko, za hradbou Himálaje, žije mírumilovný národ, který se nikdy neuchýlil k terorismu vůči svému agresorovi, přestože jsou obyvateli druhé kategorie.

Já o tom hovořím jako o protektorátu Tibet. A my tady v Čechách moc dobře víme, co znamená protektorát. Naši rodiče a prarodiče to zažili. A to je ten smysl. Abychom si připomínali, že ve světě se dějí takové věci.

Jinak zítra budeme na Sněžku stoupat tedy ve větru a určitě bude dobrá nálada.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související