Textilka Mileta Hořice znovu spustila výrobu ochromenou ničivým požárem

8. leden 2013

Výrobce textilií Mileta Hořice od pondělka obnovil v plném rozsahu svou činnost. Továrnu zasáhl krátce před Vánocemi mohutný požár, který zcela zničil přípravu výroby. Textilka si už zajistila dodávky od jiných společností.

„Již od 22. prosince diskutovalo vedení společnosti o formě provozní výpomoci s ostatními textilkami v regionu a od konce minulého týdne se již naplno rozeběhla příprava kooperace s nimi tak, aby Mileta nahradila svoji zničenou přípravnu subdodávkami,“ uvedla textilka.

Oheň způsobil podle odhadů škody za zhruba čtvrt miliardy korun. Část poškozené haly teď bude nutné zdemolovat. Poničené byly i některé sklady výrobků.

Prodej se díky skladům, které požáru unikly, podařilo obnovit již začátkem ledna. Od pondělí pak byla po provedení inventury zahájena expedice ve standardním režimu.

Veškeré po požáru expedované zboží bylo uloženo v jiných budovách v areálu a nebylo vůbec zasaženo požárem ani jeho zplodinami, upozornila společnost.

Hlavní část textilní továrny, tedy tkalcovnu, oheň nezasáhl. Jedna z dělnic tehdy vypověděla, že hořet začalo od prasklé výbojky.

Textilka stojí na okraji Hořic mimo hlavní zástavbu. Vlastní ji indická firma Alok. Mileta patří mezi největší evropské výrobce kapesníků, košilovin a batistů a zaměstnává zhruba 360 lidí.


Zvětšit mapu
autoři: nib , Kristina Winklerová
Spustit audio