Textika Tepna Náchod zkrachovala, přes 200 lidí bude bez práce

31. leden 2012

Krajský soud v Hradci Králové prohlásil konkurz na ztrátovou textilní společnost Tepna Náchod. Vedení firmy v minulých dnech ještě před prohlášením konkurzu rozdalo téměř všem z více než 200 zaměstnanců výpovědi. Podnik nyní dodělá poslední zakázky a v polovině května výrobu ukončí. ČTK to řekla konkurzní správkyně Eliška Šobková. Tepna je výrobcem bavlněných a směsových tkanin, košilovin a domácího textilu. Míra nezaměstnanost na Náchodsku činí 7,6 procenta. Bez práce v okrese ke konci března bylo 4251 lidí. Tepna měla ještě počátkem roku asi 280 zaměstnanců, kterým od ledna neplatila mzdy. Řada lidí proto z podniku raději sama odešla, uvedla Šobková.

Návrh na bankrot podniku podali začátkem dubna jeho dva zaměstnanci. K návrhu na konkurz se následně připojil ještě jeden věřitel a nakonec i sama Tepna.
Konkurzní správkyně se nyní bude snažit pro podnik najít co nejrychleji kupce, který by v něm textilní výrobu obnovil. "Jeden vážný zájemce o továrnu údajně existuje," řekla Šobková, která v Tepně od 19. dubna působila jako předběžný správce.
Závazky úpadce Šobková k poslednímu březnu vyčíslila nejméně na 174 milionů korun. Podle odhadu úřadu práce Tepna zaměstnancům na nevyplacených mzdách dluží 11 milionů korun. Například teplárenské společnosti Harpen ČR dluží přes 14 milionů korun.
Nároky zaměstnanců včetně dvouměsíčního odstupného by měla vypořádat konkurzní správkyně z prodeje majetku úpadce. "Lidé zatím dostali zálohy 5000 korun, aby měli z čeho žít. Peníze začínají dostávat i od úřadu práce," řekla Šobková.
"Společnost vykazuje nepříznivé hospodářské a finanční ukazatele, projevující se rostoucí ztrátou, poklesem aktiv, tržeb a výkonů. Společnost není schopna včas plnit své závazky," konstatovala v odůvodnění konkurzu soudkyně Monika Marčišinová.
Podle informací ČTK vykázala Tepna v letech 2002 až 2004 ztráty v celkové výši 217 milionů korun, z toho ztráta roku 2004 činila 40,5 milionu korun. Tržby podniku v roce 2004 meziročně klesly o 28 procent na 252 milionů korun.

Logo
Spustit audio