Testy odhalily koronavirus u hradeckých bezdomovců. Část jich musela do izolace, další do karantény

22. prosinec 2020 08:18

V Domě Matky Terezy v Hradci Králové dočasně platí mimořádná opatření. U části zaměstnanců i klientů totiž testy odhalily koronavirus. Zařízení poskytující sociální služby pravidelně využívá asi osm desítek lidí bez domova. Část z nich teď musí do izolace, další do karantény.

Čtěte také

„Slyšíte mě všichni? Pojďte blíž, ať všichni slyšíte, co vám budu teď říkat."
Před Domem Matky Terezy v Hradci Králové postává skupina bezdomovců, čekají na otevření denního centra. Jenže tentokrát se od jedné ze zaměstnankyň dozvídají, že je kvůli koronaviru všechno jinak, než obvykle.
„Komunikujeme s hygienou. Ti, co otestovaní nebyli, tak sem nesmí chodit. Dokud nebudou mít provedené testy."

Minulý týden se koronavir objevil u téměř třetiny personálu domova, následné hromadné testování zjistilo nákazu také u desítky bezdomovců. Ti museli do izolace, ostatní čeká karanténa.
„Deset dní tady budete muset být nepřetržitě v baráku."

Čtěte také

Některým lidem bez domova nová pravidla nevadí, jiní jsou ale rozčarovaní, jsou totiž zvyklí na určitou volnost.

„Určitě to významně ovlivní chod našeho zařízení a život klientů," připouští vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová.

Její kolegové musí narychlo řešit ubytování lidí v karanténě a zajistit pro ně jídlo. Není ani jisté, jak bude nakonec vypadat Štědrý den.

„Za normálních okolností tady Štědrý den probíhá v jedné velké místnosti s velkým prostřeným stolem přichystaným pro klienty. Letos jsme to plánovali udělat ve více místnostech, rozděleni po celém prostoru. Bohužel, teď to asi nejspíš bude všechno úplně jinak," říká provozní koordinátor Domu Matky Terezy Lukáš Syrovátka. Poslední slovo tak možná budou mít hygienici.

Spustit audio

Související