Těšíme se na Vánoce! Muzeum Náchodska připravilo zajímavou výstavu, ale bohužel vernisáž nebude

25. listopad 2021 08:43

Některé kulturní předvánoční akce se ruší, jiné běží nebo dokonce začínají. Jak to vypadá na pobočkách Muzea Náchodska, na co se můžete těšit a o co letos naopak přijdete? Nekoná se například Advent v Jiráskově rodném domku v Hronově nebo vánoční tvořivé dílny v Náchodě. Důvodem je nepříznivá epidemická situace v republice. 

I přes organizační náročnost při přípravách akcí se naopak pracovníci muzea rozhodli pro několik novinek.

Čtěte také

V polické Dřevěnce je zatím stále přístupná výstava Od Martina po Tři krále a v náchodské výstavní síni jsou v této chvíli poslední přípravy na expozici s názvem Těšíme se na vánoce. Vernisáž se sice konat nebude, prostor ale bude možné navštívit.

Kurátorky výstavy momentálně řeší, čím zatlouct připínáček. A vyhrál to váleček na těsto. Málokdy se sejde tolik kurátorek na jednom místě, než když se připravuje výstava.

Výstava v Muzeu Náchodska voní vánocemi a také domácností 70. a 80. let minulého století.

Těšíme se na Vánoce! Muzeum Náchodska připravilo zajímavou výstavu

„V tomto případě byla příprava ještě o něco zajímavější. Protože výstava se měla konat už v loňském roce, ale bohužel kvůli pandemické situaci se nemohla uskutečnit. Takže jsme se rozhodli ji uskutečnit letos. Zabralo nám asi dva měsíce, než jsme připravili a shromáždili všechny předměty,“ vysvětluje jedna z kurátorek Eva Vodochodská, kolik času zabere takovou výstavu připravit.

Čtěte také

Přešli jsme na druhou stranu výstavní síně, kde se nad krabicemi sklání Mariana Poláková. Návštěvníci, kteří mohou vstoupit do muzea, musí být buď očkováni nebo musí předložit doklad o prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce.

Jaký je to pocit připravovat výstavu, když člověk ví, že ji uvidí jen určitá část zájemců? „Doufáme, že si lidé tuto výstavu najdou. A trošku také doufáme, že se přijdou podívat například mateřské školky a základní školy, které splňují všechny podmínky. Že si budou chtít připomenout nepříliš vzdálené Vánoce.“

Krabice jsou plné exponátů. Staré formičky na cukroví a různé plakáty.

Čtěte také

Přicházíme k Andree Kösslerové. Existuje nějaký záložní plán pro případ, že by se ještě ve větší míře omezovala možnost návštěv muzea? „My jsme letos začali ve větší míře natáčet videa a uděláme takovou virtuální prohlídku výstavní síní. Bude to k dispozici na našem webu a na sociálních sítích.“

Tato výstava je jiná než ty předchozí ještě v něčem. Neuskuteční se vernisáž. „Je to tak, bohužel teď jsou pravidla tak nastavena, že nechceme nic riskovat. Nejsme schopni vše zajistit a raději jsme se rozhodli vernisáž výstavy zrušit.“

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Pokud to epidemická situace dovolí, bude výstava v Muzeu Náchodska s názvem Těšíme se na Vánoce přístupná do 16. ledna 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související