Terezské údolí na Olomoucku je ráj přírodních zajímavostí, pověstí i historických památek

10. duben 2023

Terezské údolí patří k nejkrásnějším přírodním lokalitám na Olomoucku. Vytvořila ho říčka Šumice, která prorazila první kopce Zábřežské vrchoviny zvedající se z rovin Hané a propojila tak Náměšť na Hané se sousedním Laškovem. Turisty tam lákají přírodní krásy, historické památky i staré legendy.

Návštěvu údolí můžete spojit třeba s prohlídkou náměšťského zámku. Za kaplí, kousek od vstupní brány se nacházejí zbytky původního hradu, který mimo jiné střežil i vstup do údolí. I v lesích Přírodního parku Terezské údolí narazíte na stopy po působení zdejší šlechty. Ta například vysazovala aleje podél cest a jejich zbytky jsou místy dodnes znatelné. Nad údolím se také nachází proslulý areál, který v minulosti hostil festival Zahrada.

Při vstupu do údolí objevíte další stopy lidské činnosti. Jednou z nich je Beňovská skála, která je pozůstatkem dávné těžby kamene. V jejím důsledku tu vznikla 15 metrů vysoká skalní stěna, kterou dnes hojně využívají horolezci.

Podle místní pověsti zde sedával myslivecký mládenec sloužící u pana hraběte a zpíval. Jednoho dne jej však lidé našli na skále mrtvého s prostřelenou hlavou, oblečeného do mnišské kutny. Vedle něj ležela puška a na skále byla vyryta postava se zbraní přiloženou ke spánku a slova: „Jsem Beno - nehledejte...“

Legendami opředená je i nedaleká samota Růžový mlýn. Kdysi zde byl opravdu mlýn, pila a hájovna. Dnes je toto stavení jediným domem v údolí. Ve mlýně sloužil u bohatého mlynáře mladý čeledín Šmarda, známý silák, který ve mlýně v noci hlídal. Jednou mlýn přepadli loupežníci, ale silák Šmarda vylezl ven po mlýnském kole, vyrval jednomu z loupežníků pušku a udeřil ho tak silně, až se pažba ulomila. Ostatní raději vzali do zaječích. Největší překvapení na obyvatele mlýna čekalo ráno, kdy na ulomené pažbě našli jméno majitele zbraně – jednoho místního bohatého hostinského.

Vzácné rostliny i živočichové

Dále v údolí už návštěvníky čekají hlavně louky, lesy a meandry Šumice. Proslulé jsou zdejší četné mokřady, kde kvetou blatouchy, ostřice, skřípina či pcháč potoční. Žijí zde vzácní obojživelníci jako skokani, čolci a mloci. Pozoruhodná společenství rostou i na zdejších loukách. Například ladoňka rakouská, orchidej prstnatec květový či modrokvěté kosatce sibiřské. Na podzim tu pak hojně kvetou ocúny.

Kolem řeky létá množství vzácných ptáků. Nechybí skorec vodní či ledňáček říční. V lesích hnízdí čáp černý a další druhy. Zejména v červenci se nad kvetoucími loukami třepotá vzácný motýl modrásek bahenní či ohniváček modrolesklý.

Terezské údolí nabízí nenáročnou procházku, kterou zvládnou i méně zdatní turisté. Kromě přírodních zajímavostí tu narazí i na pravěké hradiště Rmíz, které se nachází nedaleko Laškova na jednom z ostrohů nad údolím. Podle archeologů zde byly objeveny doklady různých dob osídlení, od 5. tisíciletí př. n. l. až do středověku. Opevnění hradiska s čelní kamennou zdí z první třetiny 4. tisíciletí př. n. l. je prý doposud nejstarší objevenou kamennou opevňovací stavbou ve střední Evropě.

Spustit audio