Tereza Topolská, první žena v Univerzitní hokejové lize: Kluci jsou oproti holkám bezprostřednější

29. listopad 2021

Poprvé v historii se probojovaly české hokejistky na olympiádu a budou nás v příštím roce reprezentovat na zimní olympiádě v Pekingu. Přímo tam tedy nebude úspěšná hráčka hokejové univerzitní ligy Tereza Topolská, která studuje v Hradci Králové pedagogickou fakultu, ale určitě bude našim děvčatům držet palce.

Tereza Topolská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co říkáte na úspěch české hokejové reprezentace?
Určitě to je obrovský úspěch, já budu holkám držet palce a doufám, že dosáhnou co nejlepších výsledků.

Máme podle vás šanci na nějaké pěkné umístění? Neříkám, že zrovna na zlatou medaili, ale to by bylo také moc pěkné.
To by bylo moc hezké, ale já si myslím, že se necháme překvapit.

Trenérky by mohly dát ženskému hokeji i nějakou přidanou hodnotu. Přeci jen, my ženy, jsme trošičku jiné v některých věcech.
Tereza Topolská, hokejistka, studentka UHK

Vy náš reprezentační ženský hokejový tým dobře znáte, protože jste za něj také hrála, je to tak?
Ano, je to tak. Reprezentovala jsem Českou republiku na mistrovství světa do 18 let, kde jsem byla hned třikrát. A hned první rok, tuším v roce 2014, se nám podařilo dosáhnout na bronzovou medaili. Následující roky to mělo sestupnou tendenci, byly jsme čtvrté a páté.

Čtěte také

Co vás přivedlo k hokeji? Protože hokej to je spíš chlapská záležitost. Jak jste se u něj ocitla vy?
Odmalička jsem dělala takové estetické, pohybové, taneční, zkrátka holčičí věci. A ono mi to úplně nešlo, řekla bych. Nebylo to prostě ono. A můj dědeček měl známého, který trénoval hokej, tam jsem se k tomu dostala, ani vlastně nevím, jak. Bylo mi řečeno, ať si to přijdu vyzkoušet, a už jsem u hokeje zůstala dodnes.

Děti hrají spolu dohromady, to znamená kluci i holky, tam se to ještě nerozlišuje. Jak dlouho jste takto hrála?
V podstatě jsem v tom žádnou pauzu neměla. Teď hraji univerzitní ligu, stále jsem nějakým způsobem byla u kluků v juniorské soutěži. Holky to mají tak, že když už věkem do toho nezapadají, tak si mohou zažádat o výjimku a svaz jim následně potvrzuje, zda hrát mohou nebo nemohou.

Tereza Topolská je první ženou v Univerzitní hokejové lize

Co vás baví víc? Hrát klučičí nebo jen ženský hokej?
Každý z těch hokejů má něco do sebe. Je to rozdílné. Když dojde k nějakému problému, tak jsou kluci bezprostřední, hned si to řeknou, takže tam nedochází k nějakým nedorozuměním, a pokud ano, tak se to rychle vyřeší. S holkami je to komplikovanější. Přece jenom jsme ženské a tam jsou občas ty potyčky jiné.

Čtěte také

Když jedete proti nějakému chlapovi, pozná on, že jste žena? Protože máte samozřejmě výstroj a helmy na hlavách. Ale zase máte dlouhé vlasy. To může být znamení?
Je to tak. Mám dlouhé vlasy a vlasy v culíku být nesmějí, protože by neměly zakrývat číslo na dresu, tudíž mám jen takový drdůlek. V nějakém souboji se občas stane, že si mne ten kluk úplně nemusí všimnout, protože v tu chvíli se úplně nezajímá o to, jestli proti němu hraje holka nebo kluk. Ale teď jsem v univerzitní lize jediná, kdo má obličejový košík, takže něčím se přeci jen odlišuji.

Tedy hrajete s kluky do 18 let?
Je to do 18 let. Pak ještě holky mohou hrát o dva roky déle, tedy do nějakých dvaceti. A potom už jen na tu výjimku.

Tereza Topolská je první ženou v Univerzitní hokejové lize

Nastupujete hlavně za Berounské lvice a také za Pardubice v univerzitní lize. A tam hrajete zase s chlapci, takže jste výjimku dostala?
Musela to řešit výjimka. Byla ohledně toho i nějaká menší konference a řešilo se, zda to někomu nevadí, jestli s tím mají problém. Jsem první ženou, která se do univerzitní ligy dostala.

A jak jste se tam tedy dostala? Byl to váš sen, vrátit se mezi kluky hokejisty?
To určitě ne. Už jsem si říkala, že těch kluků bylo dost a že budu pokračovat v ženské soutěži, kterou jsem hrála souběžně. Na začátku sezóny si vždy chodíme zahrát jen tak pro radost s hokejisty hrajícími všude možně. A jeden z mých spoluhráčů hrál onu univerzitní ligu a nabídl mi, jestli to s nimi nechci zkusit. Takže to vzniklo vlastně úplnou náhodou.

Když jste na ledě s kluky, nemáte přeci jen strach, že nějaká ta rána přiletí?
Vzhledem k tomu, že jsem s těmi kluky vyrůstala, tak to není takové. A zároveň to jsou všechno vysokoškoláci, kteří už v hlavách něco mají a je jim jasné, že když mě budou chtít obehrát, tak to mohou udělat úplně jiným způsobem než tím, že by mě srazili, to ne. Myslím, že v tomto ohledu je možná univerzitní soutěž i lepší, protože v juniorské kategorii to bylo určitě tvrdší.

Čtěte také

Jak to řešíte ale v kabině, když jedete na nějaký zápas? Holka uprostřed kluků, kdo se jde třeba sprchovat dřív?
Já většinou chodím první, protože spěchám. Nebo v nějakém mezičase, když nikdo ve sprše není, tak tam vlítnu. Nebo naopak zase až na konec. Vždy se to dá domluvit.

Studujete Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Takže byste chtěla učit?
Učit, ano. Konkrétně studuji tělesnou výchovu a základy techniky. A práce s dětmi mě moc baví. Teď mám za sebou i první praxe a musím říct, že mě to moc bavilo. Bylo to super.

Chtěla byste jednou třeba učit malé děti hrát hokej?
Už jsem na tím přemýšlela, ale momentálně toho mám poměrně dost ve škole, tak jsem si říkala, že třeba za rok, až to bude volnější v pátém ročníku, nebudu mít tolik předmětů, tak že bych si třeba udělala trenérskou licenci. Nejspíše bych asi začínala s nějakými malými kluky a zároveň bych tam měla i děvčata, protože jich teď v týmech už bývá poměrně dost.

Tereza Topolská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Raději byste trénovala holky nebo kluky? Když máte zkušenosti jako hokejistka z obou těchto kolektivů?
Určitě bych začínala u malých dětí a tak jsou jak kluci, tak holky. Ale potom určitě u žen do hokeje vidím trošku víc než i třeba někteří muži, jelikož jsem si tam něco zažila . Myslí, že ženy trenérky by mohly dát ženskému hokeji i nějakou jinou přidanou hodnotu. Přeci jen, my ženy, jsme trošičku jiné v některých věcech.

Celý rozhovor s hokejistkou a studentkou Univerzity Hradec Králové Terezou Topolskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.