Teploty pod nulou a v některých krkonošských lyžařských areálech hned začalo naplno zasněžování

1. prosinec 2020 08:37

Zasněžování v provozu, kontrola techniky a strojů. Takhle to ráno vypadalo ve výše položených lyžařských areálech v Krkonoších. Přestože jejich provozovatelé zatím nevědí, kdy budou moci zahájit provoz, přípravy pokračují naplno. Přírodního sněhu je velmi málo, proto potřebují vyrobit co nejvíc toho technického. Reportérka Kateřina Kohoutová se podívala do zimního střediska na Horních Mísečkách. 

Čtěte také

„Tady na Horních Mísečkách máme kolem mínus tří stupňů a devadesátiprocentní vlhkost vzduchu," vedoucí skiareálu na Horních Mísečkách Zdeněk Spilka kontroluje sněžná děla v dolní části sjezdovky. Spustila se už v noci, kdy klesla rtuť teploměru pod bod mrazu.

Přesto jsou ale současné teploty pro výrobu technického sněhu hraniční.
„Zasněžujeme jen Horní Mísečky a část Medvědína doprostřed dolů po červené sjezdovce. Na druhé straně ve Svatém Petru potom horní části jak Hromovky, tak modré sjezdovky. A na Stohu vršky."

Výše položené lyžařské areály v Krkonoších zasněžují

Zasněžovací technika se rozjela na Mísečkách zatím počtvrté, poprvé se děla spustila 19. listopadu. Je potřeba vyrobit co nejvíc sněhu, protože přírodního je zatím minimum.
„Je tady nějakých sedm centimetrů sněhu, které napadly teď o víkendu. To je zatím strašně málo."

Čtěte také

Přestože provozovatelé lyžařských areálů zatím nevědí, kdy budou mít možnost zahájit provoz a za jakých přesných podmínek, chystají vše. V práci už jsou i někteří sezonní zaměstnanci.
„Připravují se stroje a zařízení. Chystají se sjezdovky tak, aby pokud to půjde, se řeklo teď a vše jelo."

Ze sjezdovky se dostáváme na stadion, který je každou zimu vyhledávaným místem vyznavačů běžeckého lyžování a to jak profesionálních tak amatérských.

Je tady sice bílo, ale sněhu je zatím málo.
„ještě bychom potřebovali tak pět až deset centimetrů přírodního sněhu, který bychom mohli rolbou přejet. A potom už by to šlo. V současné době to není možné, protože sníh je promíchaný s trávou a venku jsou ještě svodnice."

Výše položené lyžařské areály v Krkonoších zasněžují

Zasněžovat se pravděpodobně bude i nadále, ale od poloviny týdne má podle předpovědi meteorologů opět přijít mírnější oteplování a to i na horách.

Spustit audio

Související