Tento týden čekají na cestující na železnici v Královéhradeckém kraji výluky na některých tratích

5. únor 2019 09:44

Na Jičínsku a Náchodsku musí tento týden počítat cestující s několika výlukami na vlakových tratích. Až do čtvrtka nepojedou některé vlaky mezi Ostroměří a Jičínem. 

České dráhy vypraví v příštím roce v Královéhradeckém kraji o něco víc vlaků než letos

Želenice a vlak (ilustrační foto)

Od prosince začnou platit nové jízdní řády Českých drah. Dotknou se i Královéhradeckého kraje. Cestující se dočkají i některých úplně nových spojů, musí ale také počítat s několika výlukami. Stručný souhrn těch nejzásadnějších změn, které budou platit spolu s novým jízdním řádem od 10. prosince, vám nabízíme. 

„Výluka je vždy je v denní době od 8:00 do 16:00 hodin. V tuto dobu budou všechny vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v celém úseku Ostroměř až Jičín," říká Tomáš Fiala z Regionálního a obchodního centra Českých drah v Hradci Králové.

To však není jediná výluka. Na cestující po železnici v Královéhradeckém kraji v těchto dnech čekají i další.

„V tuto dobu probíhá výluka v úseku Česká Skalice - Starkoč, která bude taká 5. února v době 8:00 až 13:00 hodin. Po dobu této výluky je náhradní autobusová doprava ve více směrech. Je přímý autobus z České Skalice do Náchoda, potom zastávkový autobus z České Skalice přes Starkoč do Červeného Kostelce a přímý autobus z České Skalice do Červeného Kostelce," vysvětluje Tomáš Fiala.

Vlak na trase mezi Babicemi a Bílovicemi nad Svitavou

Cestující se ovšem musí připravit také na to, že ze Starkoče bude navazovat další výluka.

„Po ukončení této výluky ve dnech 6. a 7. února bude pokračovat výluka v dalším úseku Starkoč - Červený Kostelec. Tato výluka je také od 8:00 do 13:00 hodin. Zde je autobusová doprava nahrazena ve dvou linkách. Jedna linka je přestupová již v České Skalici, kde cestující, kteří jedou přímo do Trutnova, použijí tento autobus do Červeného Kostelce. A další zastávková linka jede ze Starkoče do Červeného Kostelce."

Za půl hodiny vlakem z Hradce Králové do Náchoda? Pomůže i nový tunel u Vysokova

Gotthardský úpatní tunel

Cesta vlakem z Hradce Králové do Náchoda by za pár let mohla trvat už jen půl hodiny. Královéhradecký kraj se chce zasadit o výrazně rychlejší vlakové spojení z Hradce Králové do Trutnova, Náchoda a Broumovského výběžku. Mimo dokončení potřebné opravy této železnice je páteří tohoto záměru i tunel - takzvaná vysokovská spojka.

Jaké jsou důvody zmiňovaných výluk a komplikací v dopravě?
„Je to především kácení náletových dřevin, odvětvování a běžná údržba trati. V tuto dobu, v těchto termínech, vzhledem k tomu, že je vegetační klid, tak většinou probíhají údržbové práce a zejména prořezávání a odstraňování náletových dřevin."

V první polovině března pak bude pokračovat rozsáhla oprava na trati Týniště nad Orlicí - Broumov. Až do května proto vlaky nepojedou v úseku mezi Náchodem a Policí nad Metují.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související