Tenorista José Cura si zamiloval Královéhradecký dětský sbor Jitro. Potřetí teď spolu koncertují

13. prosinec 2022

Světoznámý Královéhradecký dětský sbor Jitro má i před Vánocemi velmi napilno. Jen co se vrátil ze svého vánočního turné po Německu, Francii, Lucembursku a Belgii, už se chystá na dva koncerty ve Smetanově síni v Praze se světoznámým argentinským tenoristou José Curou. Hradecké publikum se pak může těšit na společný vánoční koncert všech oddělení sboru 21. prosince v Kongresovém centru Adis.

Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prof. Jiří Skopal (*15.8.1947)

sbormistr, hudební pedagog a organizátor hudebního dění. Od roku 1974 působí na Pedagogické fakultě Univerzity v Hradci Králové. V roce 1977 převzal vedení pěveckého sboru, který o rok později dostal název Královéhradecký dětský sbor Jitro. S tímto tělesem dosáhl národních a mezinárodních úspěchů na koncertních pódiích i v prestižních světových soutěžích.

Jsem moc rád, že si o tom všem mohu popovídat se sbormistrem Jitra, profesorem Jiřím Skopalem. Tak dnes večer s José Curou. Velká věc.
Ano, poprvé koncert po dvou zkouškách. První byla předevčírem v Hradci Králové, v našem sborovém domečku. José Cura už je v České republice potřetí. V roce 2016, 2017 a nyní. My jsme tomu poprvé říkali zázrak a teď už je to náš přítel, který přijede za námi. Je to již ověřená spolupráce a velice příjemná a nesmírně podnětná.

Dvakrát to byla spolupráce při světové premiéře, tentokrát nás předstihla Bukurešť. Ale už se rýsuje dokonce čtvrtá spolupráce s José Curou.
Jiří Skopal, sbormistr Královéhradeckého dětského sboru Jitro

Jak to vůbec začalo? On si vás našel nebo jak to bylo? Jak se k vám dostal jeden z nejlepších světových tenoristů v současné době?
První pozvání si nemyslím, že mohlo být od něj, protože nás neznal. Domnívám se, že za tím stojí dramaturg symfonického FOK orchestru hlavního města Prahy Martin Rudovský, který zpíval v chlapeckém sboru Pueri Gaudentes v Praze, ten znal Jitro. Tak to bylo první pozvání. A tak si myslím, že si José Cura Jitro zamiloval.

Takže první koncert bude dnes, druhý potom ve čtvrtek. A co to je vlastně za skladbu? Je to jeho autorská skladba, protože je nejen pěvec, ale i skladatel a dirigent.
Všechny byly. První bylo Magnificat v roce 2016, světová premiéra v Praze, jeho skladba. O rok později potom Ecce homo, také jeho skladba, také světová premiéra. A tentokrát nás předstihla ve světové premiéře Bukurešť, kde to asi před půlrokem zpíval tamní nejlepší smíšený dětský sbor a hrál symfonický orchestr. Skladba se jmenuje Te Deum. A už mám poslanou i další. To bude Requiem, už čtvrtá spolupráce s José Curou.

Čtěte také

Jsou to nervy, když sedíte v publiku a už s tím nemůžete nic dělat?
Tak na první velké zkoušce jsme nic nepodcenili, snažíme se na koncert připravit, jak nejlépe dovedeme. A na koncertě už budu pevně děvčatům a klukům důvěřovat.

Vy jste se teď vrátili z vánočního turné po Německu, Francii, Lucembursku a Belgii. Jaké bylo?
Po covidovém období bylo docela obtížné sestavit turné, které mělo 10 koncertů ve všech částech Francie. Začínali jsme třemi koncerty v Alsasku, jeden nad Paříží, dva pod Paříží, tři koncerty úplně na jihu Francie, čili Avignon a blízko překrásné místo Gordes, které je vyhlášeno jako nejkrásnější městečko Francie. A využili jsme čas, že jsme navštívili mnoho různých vánočních trhů. Nejdojatější byl potom sbor při večerní procházce ve Štrasburku, při nasvícené katedrále. V různých katedrálách jsme si i zazpívali a strávili jsme dva půldny v Paříži.

Čtěte také

A další klasické koncerty na turné?
První začínal v Německu v Arsbergu, kde už jsme zpívali. Dál se pokračovalo v Sasku na místech, kde jsme také už zpívali. Pak jsme přejížděli přes Belgii, navštívili jsme také Lucemburk a stanuli u rakve Jana Lucemburského. A po dvoudenní Paříži to byly koncerty na místech, kde předtím už také zpívali. Na jednom místě pětkrát, na druhém už asi desetkrát, a pokračovalo se na jihu Francie, kde jsme zpívali už podvanácté.

Takže sbor se vrací na místa, kde už má asi také své přátele. Co publikum?
Publikum je ve Francii úžasné, ve většině případů to byly aspoň tři potlesky vestoje na závěr, čili aspoň tři, někdy i čtyři přídavky. Křičeli bravo hlavně při tom, když jsme dali Čas katedrál v úpravě Jana Jiráska. A to, když sbor zazpívá, tak se vzedme vlna výkřiků. Posluchači stojí a tleskají, je to příjemný zážitek.

Kdybyste chtěli ten příjemný zážitek zažít také, tak 21. prosince v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, velký vánoční koncert všech oddělení sboru.
Od čtyřletých dětí až po ty nejstarší. Vstupenky už jsou víceméně vyprodané, ale my necháváme dát jednu řadu přístavků, takže kdyby byl zájem, tak v kanceláři sboru ještě lístky budou.

Díval jsem se, že v příštím roce byste se chtěli podívat zase zpátky do Ameriky a na turné do Japonska. Čeká vás toho určitě hodně. To bude důvod k tomu, abychom se opět brzy sešli, pane sbormistře. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související