Tendr na autobusovou dopravu v Královéhradeckém kraji může pokračovat, rozhodl ÚOHS

25. únor 2016

Pětimiliardový tendr na autobusovou dopravu v Královéhradeckém kraji bude pokračovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže upravené podmínky zakázky prověřil a neshledal žádný důvod pro zahájení správního řízení. Podle hejtmana kraje Lubomíra France z ČSSD je tak už podruhé potvrzena správnost postupu krajského úřadu.

„Odborům jsme vyšli vstříc v maximální možné míře, kterou nám dovolují zákony. Více už udělat nemůžeme. Měli bychom teď dostat možnost si v klidu vysoutěžit nové dopravce. S těmi pak mohou odbory na základě našeho kompromisu vyjednávat o platových podmínkách řidičů.“

Podněty k přezkoumání celé zakázky podali právě odboráři, kteří měli od začátku k soutěži výhrady. Přestože je tendr právně v pořádku, tak podle předsedy odborů společnosti BusLine Jiřího Kuchynky hejtmanství nepostupuje správně.

„Krajský úřad nepostupuje správně z lidského rozměru. Dlouhodobě není tato doprava udržitelná, protože v ní nebudou lidi. Nikoho nepřesvědčíte k tomu, aby vám šel jezdit s autobusem za 72 korun na hodinu.“ řekl Kuchynka.

Odboráři dávají najevo výhrady k tendru opakovaně, a hrozí kvůli němu dokonce stávkou. Na začátku roku vyjeli mnozí řidiči na protest v reflexních vestách.

autoři: par , zen
Spustit audio