Technika už chrlí sníh v některých skiareálech v Krkonoších. Kdy a kde by se mohlo začít lyžovat?

4. prosinec 2019 09:37

Na některých sjezdovkách v Krkonoších už leží sníh. Areály při teplotách pod nulou začínají zasněžovat. Někde ale stále vyčkávají na nižší teploty jako například v Harrachově. Nedočkaví lyžaři by se otevření sjezdovek přesto někde mohli dočkat už tuto sobotu. 

Čtěte také

Pracovník skiareálu ve Strážném Pavel Skála navléká rukavice a míří na spodní část sjezdovky, aby uvedl do provozu sněhové dělo.
„Musím si přichystat hadice, zapojit to do elektřiny, ohřát, aby to nezmrzlo. Potom se spouští kompresor a vrtule. Nakonec se pustí voda."

Jsou tři stupně pod nulou. Během chvíle stroj chrlí sníh. Teď už je podle Pavla Skály potřeba jen hlídat.
„Hlídáme teplotu a otáčíme s dělem podle toho jestli fouká nebo ne."

Na některých sjezdovkách v Krkonoších už leží sníh. Areály při teplotách pod nulou začínají zasněžovat

Po pár hodinách se otepluje. Na svah přijíždí pracovník Jaroslav a děla postupně vypíná.
„Protože jsou už vyšší teploty, už to nedělá sníh. Stříká to jen vodu. Takže to zapneme zase až večer. Musí být minimálně 2 až 3 stupně pod nulou. Čím větší zima, tím lépe."

Tady se zatím sněží takzvaně do zásoby

„Nasněžujeme do takových hromad, aby to trošku vymrzlo a ono to také lépe vydrží, pokud přijde nějaká obleva. A ono určitě nějaké oteplení přijde. Tak abychom to měli nachystané k datu, kdy chceme lyžování spustit," vysvětluje Tomáš Grégr, nezávislý starosta obce Strážné, které skiareál patří.

Na některých sjezdovkách v Krkonoších už leží sníh. Areály při teplotách pod nulou začínají zasněžovat

Podle Tomáše Grígra by se provoz ve skiareálu ve Strážném měl rozjet před vánočními svátky.

Zasněžuje se i jinde, například v Mladých Bukách, v Peci pod Sněžkou, Herlíkovicích nebo ve Špindlerově Mlýně.

Čtěte také

„Teploty nám zatím přejí, ale jsou to hraniční teploty. To znamená, že systém nemůže jet samozřejmě na plný výkon. Napadl i nějaký přírodní sníh, což pomůže. Ale bylo by ho zapotřebí daleko víc," říká Adama Svačina, obchodní manažer skiareálu ve Špindlerově Mlýně. A kouká na aktuální předpověď počasí.

Pokud se podaří vyrobit dostatek sněhu otevře se tady v sobotu modrá sjezdovka ve Svatém Petru. Lyžovat by se mělo také v části areálu v obci Malá Úpa nebo například na vrcholu Černé hory.

Spustit audio

Související