Technické služby rozváží v Nové Pace zájemcům nad 60 let nákupy a léky. Jak vše funguje?

23. březen 2020 11:42

Novopacká radnice nabízí lidem starším 60 let nebo těm, kteří jsou v karanténě kvůli šíření koronaviru, pomoc s nákupy potravin a léků. Zájemci mají možnost si zavolat na nově vzniklé call centrum, které funguje na správním odboru nebo vyplnit formulář. Nákupy potravin zatím hradí město. Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„My tady na úřadě fungujeme jako call centrum pro lidi, kteří potřebují zajistit nákup nebo léky," vysvětluje úřednice správního odboru Zdenka Švorcová.

Společně s kolegyní zodpovídají lidem po telefonu nejrůznější dotazy.

Zdenka Švorcová na webových stránkách města ukazuje jednoduchý formulář, kam se registrují lidé, kteří mají zájem o pomoc s nákupem nebo vyzvednutím léků.
„Přes městský web dojde k registraci, my si ten požadavek vyzvedneme a dáme ho do ručního zpracování. A objednávku spolu s požadavkem odešleme."

„Volalo asi 15 lidí. Byly tři objednávky nákupu potravin a tři objednávky na lékárny. Takže ty budou dnes distribuovány," informuje o aktuálním zájmu občanů místostarosta města Pavel Bouchner ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

Náměstí v Nové Pace

Aktuální poptávku předají úřednice do obchodu a do lékárny, kde jim vše nachystají. Když je všechno připraveno volají pracovníkům technických služeb. Ti lidem objednávku přivezou až ke dveřím.

Nákupy lidé zatím neplatí, hradí je město

Město zatím hradí nákupy a to proto že po dobu současné stavu jsou přijímány pouze bezhotovostní platby.

Čtěte také

„Po nějakém čase, můžeme se bavit například o měsíci nebo i delší době, se bude platit buď pomocí internetu. Tedy ten, kdo bude takto schopen zaplatit. A u ostatních prostě povedeme účet s tím, že se vše srovná až po skončení nouzového stavu," vysvětluje starosta Josef Cogan ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

Podle něj zatím stačí počet pracovníků města, který byl na tuto speciální pomoc určen. Ale očekává, že v následujících dnech se zájem lidí zvýší.
„Zatím jsme schopni to zvládat vlastními silami. Máme v systému i rezervy, protože očekáváme větší nápor. Pravdou je, že zatím poměrně dost lidí zatím jen volá a spíše se informuje o systému a jeho činnosti. Říkají například, že mají zatím nakoupeno, ale časem že budou tuto službu potřebovat."

Novopacká radnice je zároveň připravena v případě zájmu většího počtu obyvatel začít vařit obědy v kuchyni základní školy a bude-li potřeba tak je i rozvážet.

Spustit audio

Související