Taštičky s bramborovou nádivkou – žlikrofi
podle paní Mirky
Suroviny pro 6 porcí:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžíce oleje
cca 100 – 200 ml vody
Na nádivku:
3 větší brambory
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžička majoránky
petrželka
2 lžíce strouhanky
mletý pepř
sůl
1 vejce na potření
Postup:
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. Potom je rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme na sádle osmaženou cibulku, majoránku, jemně nakrájenou petrželku a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Z mouky, vajec, vody a oleje vypracujeme těsto, které musí být měkčí než těsto nudlové. Rozdělíme ho na dva díly a každý tence vyválíme. Poté na jeden plát lžičkou poklademe bramborovou nádivku, kterou klademe asi na prst od sebe.
Druhou placku potřeme rozšlehaným vejcem a potřenou stranou ho položíme na placku s nádivkou. Prsty přitiskneme kolem kopečků nádivky oba pláty k sobě, aby se spolu slepily. Pak je kulatým tvořítkem vykrájíme a vaříme ve slané vodě asi 7–10 minut.
Podáváme je jako samostatný pokrm polité na másle osmaženou strouhankou spolu se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k pečeným masům, drůbeži apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.