Také v Hradci Králové byl KÚ v provizorních podmínkách

17. září 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Sídla krajských úřadů měla vzniknout k 1. lednu letošního roku. Většina z nich však žila v provizorních podmínkách. Nejinak tomu bylo v Hradci Králové. Krajským úředníkům byla určena část kongresového centra Aldis, a to za cenu 300 000 Kč měsíčně. Nejen z důvodů finančních spěchal úřad se stěhováním. To se však uskutečnilo až za 8 měsíců, a jak zjišťovala Eva Boudová, na nové prostory za 160 mil.Kč si nyní zvykají nejen úředníci, ale i občané.

Jak se tady orientujete v těch nových prostorách?

Občané: No, abych řekla pravdu, docela těžko. Ptala jsem se dole na informacích, poslali mě do 2.patra a někam napravo, jenomže jsem se cestou ztratila, jsem vyjela úplně někam jinam, a pak jsem to nakonec našla díky papírkům, které jsou na dveřích, jsou to takové provizorní cedulky.

Občané: Je to tady velké bludiště.

Stavební úpravy se podle architekta Zdeňka Falátka projektovaly obtížně. Chyběly totiž základní údaje o kapacitě celé budovy.

Zdeněk Falátko: Složité bylo hlavně to, že jsme projektovali objekt v době, kdy ještě nebyly ustanoveny KÚ, tudíž jsme neznali strukturu, přesný počet jak zaměstnanců, tak vedoucích oddělení a odborů. Z jedné strany požadavky neustále rostly a z druhé strany jsme byli při projektování omezováni tím, že například budova byla původně navržená o jedno podlaží vyšší, ale z hlediska útvaru hlavního architekta musela být snížena. Objekt se musel o jeden modul zkrátit, aby se předešlo konfliktům s majiteli garáží.

Už nyní je jasné, že kapacita budovy KÚ, která v současnosti představuje zhruba 200 míst, bude nedostačující. S návrhem na umístění dalších 60 úředníků, s kterými se do budoucna počítá, přišel přednosta OÚ Ladislav Košťál.

Ladislav Košťál: Jako jedno z řešení se nabízí samozřejmě prostor kanceláří OÚ, zejména u úředníků, kteří by měli se svojí agendou přecházet na KÚ. Tam by asi to nebyl žádný veliký problém, protože ti úředníci dneska v kancelářích sedí a mohli by zůstat, když to hodně přeženu tam, kde jsou a na stejné židli a dělat tu práci, kterou dělají akorát pod KÚ.

Nový KÚ čeká v následujících měsících především kompletní zabezpečení počítačovou technikou. Podle hejtmana Pavla Bradíka, totiž v celé budově zatím funguje pouze jeden fax.

Pavel Bradík: Pochopitelně v té částce 7 mil.Kč to není žádná závratná suma, abychom vybavili 220 pracovišť, čili na mnohých pracovištích ještě chybějí židle a stoly a takhle velký úřad s tak velkými kompetencemi není dneska možné řídit bez dokonalé výpočetní techniky, bez dokonalých sítí, takže tímhle směrem samozřejmě půjdeme.

S veškerými prostory nového sídla KÚ v Hradci Králové se budou moci v rámci dne otevřených dveří 6.října seznámit také občané.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu