Také pejskové mají svou módu

29. leden 2023

Nevšední koníček má všestranná Líba Lásková ze Zichova nedaleko Kolovče. Nejenže se věnuje restaurování starého nábytku a také chovu koz, ovcí a dalšího zvířectva, ona navíc šije oblečky pro psy a dokonce je umí ušít i pro kozy.

I zvířata prý ocení teplo, zejména pokud jsou třeba nemocná. A nemyslete si, na oblečku se látkou nešetří, je potřeba mít pevný kvalitní materiál a je hezké na něj našít i třeba jméno pejska.

Na šití psího oblečku potřebujete dostatek látky, ideálně softshell, který je velmi odolný a pevný, takže se hned nezničí, dá se i omývat. A pak podobně jako u ostatních švadlenek - nitě, metr, křídu, nůžky. Ale nejdůležitější je, kromě šikovného páru rukou, také dobrý šicí stroj, který prošije i silné látky. Je potřeba mít opravdu pevné švy. Každý pes má jinou výšku a svalovou hmotu. Je třeba si jej opravdu pořádně změřit, nejen na výšku a kolem hrudi, ale i kolem paciček a dalších míst.

Detaily nejsou nutné, ale hezké

Lidé si oděvy zdobí různými nášivkami, obrázky či brožemi, a u psů se to vlastně také dělá. Nejčastěji se jim na oblečky vyšívají jejich jména. Ale může to být i něco jiného, třeba psí tlapička, nebo nějaký jiný obrázek, fantazii se meze nekladou. I když je šití oblečku na zvíře dost pracné, věřte, že se vám to vyplatí. Váš pejsek bude dokonalý fešák, za kterým se všichni ohlédnou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.