Tající sníh zvedá hladiny řek, větší povodně zatím nehrozí

2. září 2014

Oteplení a rychlé odtávání sněhu zvedá hladiny řek v Česku. Meteorologové proto vydali výstrahu, která varuje před dalšími vzestupy hladin toků, zejména ve středních polohách. Na desítkách míst, hlavně ve středních, jižních a západních Čechách, platí stále první povodňový stupeň, někde hladiny řek stouply na druhý povodňový stupeň.

V jižních Čechách překročily povodňový stupeň hladiny devíti řek. Druhý stupeň platí na Lužnici v Bechyni, Malši v Roudném a Smutné v Rataji.

V Plzeňském kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity na řece Úhlavě v okolí Přeštic. Vodohospodáři evidují také asi deset prvních stupňů, a to hlavně na dolních tocích Úslavy a Radbuzy a na Berounce, kam voda z těchto řek přitéká.

Horní toky na západě Čech už většinou kulminovaly a klesají. Stoupat by stále mohla Radbuza a také Úhlava, která se místy vylévá na louky. Podle správy povodí ale zvýšené hladiny zatím nikoho neohrožují.

Podle meteorologů mohou ale řeky ještě stoupat kvůli rychlému odtávání sněhové pokrývky a navíc dnes i zítra má v oblasti pršet.

Déšť a tající sníh zvedá hladiny některých řek i ve Středočeském kraji. První povodňový stupeň, tedy bdělost, hlásí v současné době pět míst, například Sázava v Kácově, Doubrava ve Žlebech nebo Blanice v Louňovicích.

Hladina řek ve středních Čechách by měla podle meteorologů vystoupat nejvýš na druhý stupeň povodňové aktivity. Větší povodně podle nich nehrozí.

Stoupá i hladina Vltavy v Praze. Odpoledne by měla dosáhnout prvního povodňového stupně. Magistrát hlavního města preventivně začal vyklízet náplavky, zprovozní také protipovodňová vrata na Čertovce.

Druhý stupeň povodňové aktivity platí také na řece Dyji v Podhradí v Jihomoravském kraji. Vylití toku z koryta se ale podle Gabriely Tomíčkové z Povodí Moravy lidé obávat nemusí.

„Vzhledem k tomu, že na horních částech Rakouské i Moravské Dyje už je po kulminaci, nepředpokládáme, že by se situace měla výrazně zhoršovat. Ve vodním díle Vranov máme, vzhledem k upuštěné hladině, dostatek prostoru pro převedení zvýšených průtoků, nebudeme tedy zatím zvyšovat odtok z přehrady,“ uvedla.

autoři: teb , bre , lum
Spustit audio