Tajemství antické středomořské kuchyně spočívalo v jednoduchosti a v čerstvosti. Tak je tomu i dnes

16. červen 2025 08:38

Vypravíme se do období antiky ve Středomoří. Konkrétně nás bude zajímat tamní kuchyně, která se jen s malými obměnami v podstatě dochovala dodnes. S  jičínskou muzejnicí Eliškou Ptáčkovou a s redaktorkou Vlaďkou Wildovou načerpáme informace na Antickém dnu v Robousích u Jičína. 

Máte rádi Středomořskou kuchyni? Pokud patří k vaší oblíbené, pak nejspíše také víte, že zahrnuje vysoký příjem ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, ořechů a semen. Má nízký obsah nasycených tuků a důraz klade na ryby a mořské plody.

A přitom to, jak se lidé stravovali ve starověkém Řecku a Římě, není dnes ve Středomoří o mmoho jiné. Na Antickém dnu v Robousích, který v areálu bývalé fary připravilo Městské muzeum v Jičíně, se to od muzejnice Elišky Ptáčkové dozvěděli nejen návštěvníci, ale i redaktorka Vlaďka Wildová.

U ochutnávky antických pokrmů

Jak se žilo ve starověkém Řecku a Římě, jaká se tam vyráběla mozaika, kdo byli římští legionáři, jak vypadaly počátky vinařské kultury v Čechách a jaké jídlo tehdy bývalo na stolech, na to dal odpověď Antický den v areálu bývalé fary v Robousích na Jičínsku.

Ve spolupráci se studenty Masarykovy univerzity v Brně a s historickou skupinou římských legionářů jej připravili archeologové a další spolupracovníci z Regionálního muzea v Jičíně.

LEGIO x GPF je skupina, která představuje římské legionáře z konce 2. století našeho letopočtu. Byla to doba markomanských válek mezi lety 169-180 našeho letopočtu pro kterou máme doložený pobyt římských legií přímo na území České republiky.

Reportáž v areálu bývalé fary v Robousích na Jičínsku natočila redaktorka Vlaďka Wildová.

Spustit audio
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat