Tajemné čtverce na silnicích, kostel v Neratově a kotleta zapečená se žampiony. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Možná jste si toho také všimli - na silnicích v kraji se ve větším množství začaly objevovat dvojice bílých čtverců. Dotýkají se rohem a najít je můžeme nejen v obcích, ale i na silnicích uprostřed polí nebo lesů. O co vlastně jde? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtverce sice vypadají poněkud tajemně, ale vysvětlení je poměrně jednoduché. Jsou to takzvané vlícovací a vázací body pro geodety a kartografy. Jinými slovy: kdosi - a k tomu se ještě dostaneme - začal v Královéhradeckém kraji pořizovat poměrně důkladnou mapu.

Čtěte také

Oprava unikátní skleněné střechy kostela v Neratově v Orlických horách se blíží ke konci. Kvůli stavebním nedokonalostem jí totiž do kostela zatékalo. Dělníci tak museli zpevnit krovy a kovové konstrukce. Teď ve výšce pětadvacet metrů s pomocí jeřábu instalují na střechu nové skleněné desky. Vydal se tam za nimi i reportér Jakub Vik.

V průběhu prací, kdy byla střecha odkryta, do kostela i zateklo. Způsobilo to nějaké škody? „Je tu samý kámen, takže zatím je to jen navlhlé a mokré. Uvidíme, jestli s tím náhodou něco neprovede mráz, který se už přibližuje. Ale doufáme, že nikoliv,“ říká farář Josef Suchár.

Veškeré práce na skleněné střeše kostela v Neratově v Orlických horách na Rychnovsku by měli mít dělníci hotové do konce listopadu.

Čtěte také

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

autor: baj
Spustit audio

Související