Syrový Jan Nepomucký. Zájem lidí a jejich pomoc vrací do života zchátralý kostel ve Vrchní Orlici

28. květen 2021

Kostel svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici u česko-polských hranic dlouhá desetiletí tiše směřoval ke svému zániku. Ovšem v poslední době se těší pozornosti mnoha lidí z blízka i z daleka, kteří se jeho osud rozhodli zvrátit a stavbě znovu vdechnout nový život. 

Kostel bude otevřen už v létě a o tu radost se do studia Českého rozhlasu Hradec Králové přišel podělit nezávislý starosta obce Bartošovice v Orlických horách, pod kterou stavba spadá, Luboš Tylš.

Čtěte také

Před rokem to vypadalo, že se kostel svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici bude muset pro havarijní stav zakonzervovat. Ale stalo se něco velmi nečekaného. Právě ve složité covidové době se mezi lidmi zvedla velká vlna solidarity a pomohla zapomenutý kostel zachránit.

Bartošovice na potřebné opravy neměly v rozpočtu peníze, a tak se rozhodly umístit ke kostelu i do jeho zbědovaného interiéru pokladničku s prosbou o příspěvek a výzvou k veřejné sbírce. Sešlo se téměř čtvrt milionu korun. Díky tomu pokračuje rekonstrukce a kostel svatého Jana Nepomuckého se na léto otevře návštěvníkům.

Sám jako pěšák v poli

Čím to je, že si léta opuštěný kostelík ve Vrchní Orlici zamilovalo tolik lidí? Stojí ve své opuštěnosti na místě, které má silného génia loci. Dnes už můžeme jen tušit pohnutou historii německé vesnice, která poblíž kdysi žila.

Čtěte také

Čím dál víc lidí kolem projíždí na návštěvu nedalekého a mnohem slavnějšího kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově, zastaví se, vidí, že se na kostelíku pracuje a třeba i přispějí. Přes léto se bude pokračovat v opravách a pokračuje i veřejná sbírka, která potrvá asi do konce října.

Právě zájem lidí je podle starosty Bartošovic Luboše Tylše velkou motivací a také závazkem, dát kostel svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici do pořádku. Pracovalo se na statickém zabezpečení stavby, především stropu, opravě krytiny věže, osazení oken, opravilo se kůr i schodiště na věž, také okolí kostela, kde býval hřbitov a márnice.

Záchraně kostela ve Vrchní Orlici pomohly i dotace z Českoněmeckého fondu budoucnosti, od Královéhradeckého kraje, štědré příspěvky poslali i soukromí sponzoři.

Syrový Jan Nepomucký

Velké opravy budou pokračovat až do podzimu, ale barokní kostel ve Vrchní Orlici bude pro návštěvníky Orlických hor otevřen už začátkem léta.

S jeho návratem do původního stavu se ale nepočítá. Zůstane tak, jak je. Syrový a strohý, ale bezpečný a zabezpečený proti dalšímu chátrání, stejně tak i jeho nejbližší okolí. Otevřený bude celoročně a bude sloužit také pro koncerty, výstavy, svatby a další akce.

Zapomenutý a přece slavný

V kostele ve Vrchní Orlici natáčel Jiří Menzel některé záběry do svého filmu Obsluhoval jsem anglického krále a režisér Jiří Strach si toto místo vybral do jedné z epizod kriminálního seriálu Labyrint.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.