Symbolem Dobrušky je radniční věž. Připomíná mládí věhlasného malíře Františka Kupky i hrdelní právo

10. prosinec 2022

Dominantou Dobrušky v Královéhradeckém kraji je věž renesanční radnice z 16. století, která stojí uprostřed náměstí Františka Ladislava Věka. Z jejího ochozu mají návštěvníci znamenitý výhled nejen na město, ale za dobré viditelnosti i do blízkého i vzdálenějšího okolí. Zahlédnout je možné panorama Orlických hor nebo Krkonoš. Radnice i věž ale ukrývají i další zajímavosti.

Věž dobrušské radnice je vysoká víc než 45 metrů. Na návštěvníky v ní čeká ukázka z raného uměleckého období světoznámého malíře Františka Kupky, dobrušský kat i hodinový stroj. A samozřejmě i skvělý výhled do okolí.

Radnice byla v Dobrušce postavena po velkém požáru v roce 1565. Její dějiny jsou úzce propojené s dějinami města. V roce 1628 táhly kolem radnice selské povstalecké houfy směrem k opočenskému a pak i novoměstskému zámku. Po porážce povstání byli zajatí sedláci vyslýcháni a souzeni právě na radnici.

Sídlil tam totiž hrdelní soud, a to až do roku 1765, kdy byla tehdejší soudní organizace zrušena. Jedna památka na hrdelní soudnictví v Dobrušce se zachovala přímo na radnici. Je jí zvonek zavěšený nad vnějším schodištěm, který doprovázel odsouzence na jejich poslední cestě. Nese na sobě německý nápis: „Jsi-li soudcem, suď spravedlivě. Bůh je tvůj soudce, ty jsi jeho sluha.“

Radnice v 19. století „přežila“ dva největší požáry v dějinách města, a to v letech 1806 a 1866. Při obnově se podle tehdejší módy změnil tvar její střechy.

V expozici hrdelního práva v radniční věži v Dobrušce

Dole šatlava, nahoře komůrka věžníka

Renesanční budova sloužila hlavně jako sídlo městské samosprávy. Ve středověku tam zasedal hrdelní soud. Radniční sklípek místní využívali pro skladování soli, vína a kořalky. Za první republiky byla v přízemí městská šatlava, později městský archiv. Nahoře u ochozu radniční věže bydlel ve skromné komůrce hlásný (věžník).

Dnešní reprezentativní obřadní síň slouží svatebčanům, k vítání občánků i přijímání hostů. Návštěvník tu uvidí románskou křtitelnici, nejstarší hmotnou památku města, a také prvotiny malíře Františka Kupky, grafika a ilustrátora, jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního malířství, jehož obrazy dnes zná celý svět. František Kupka se narodil v sousedním Opočně, ale své dětství a mládí prožil právě v Dobrušce, kde začal tvořit.

Dům Františka Kupky po rekonstrukci

První práce Františka Kupky

Před výstupem na věž můžete obdivovat Kupkův originál vývěsního štítu s motivem koníčka nebo portrét Kupkova otce a další vzácná díla. Uvidíte tu i Kupkovo úplně první známé dílo - firemní štít sedlářského mistra Josefa Šišky, u něhož se učil, stejně jako nejrozměrnější práci Panoráma Dobrušky.

Jedna z raných prací Františka světoznámého malíře Františka Kupky v dobrušské historické radnici

Vyhlídková věž dále nabízí expozice dobrušského muzea, věnované dějinám města a hrdelnímu právu. Uvidíte kopie popravčích a mučicích nástrojů a také se dozvíte, kde byla v Dobrušce popraviště. Na schodišti si můžete prohlédnout expozici dobrušského kronikáře a naivního malíře 19. století Aloise Beera či hodinový stroj.

A když po 124 schodech zdatně dosáhnete radničního věžního ochozu, otevře se vám nejen pohled na Dobrušku a okolí, ale i na panoramata Orlických hor. Za optimálního počasí dohlédnete až do Krkonoš.

Vyhlídková radniční věž v Dobrušce je pro návštěvníky otevřená od května do září denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Od října do dubna si můžete prohlídku jednoduše objednat v informačním centru nebo ve Vlastivědném muzeu v Dobrušce.

Spustit audio