Svobodná spolková republika Kraví hora otevírá konzulát v Rychnově nad Kněžnou

24. září 2010

V Rychnově nad Kněžnou bude 29. dubna v 18 hodin otevřen konzulát "Svobodné spolkové republiky Kraví hora" - podle vinařského zákona - z velkopopovické vinařské oblasti. Jak uvedl její nový konzul, stane se tak u příležitosti vstupu do EU. Otevření konzulátu - další konzuláty SSRKR existují v Praze, Karlových Varech a Brně - proběhne v rychnovském hotelu Havel za účasti premiéra této republiky Václava Surmana. Mezi pozvanými jsou mj. představitelé Rychnova nad Kněžnou a starostové okolních obcí i Královéhradeckého kraje.

Při inauguraci rychnovského konzula Drahoslava Chudoby - nebude chybět ani cimbálovka s vínečkem. Objektivně řečeno, jde o marketingový projekt regionální turistické propagace, srovnatelný např. s Bolkovým Valašským královstvím či naší Kačenčinou říší. Na projekt SSRKH přispěla grantem i Evropská unie. Poprvé se tato republika prezentovala u příležitosti letošního plesu Lions Clubu v rychnovském Národním domě.
Svobodná spolková republika Kraví hora se rozkládá na katastru vinařské obce Bořetice na Břeclavsku. Stará vinařská obec, o které je první písemná zmínka v roce 1222, má 1300 obyvatel, přes pět stovek domů a 260 vinných sklípků, malebně rozložených pod nejlepší vinorodou tratí Kraví hora. Tu až do roku 1835 oddělovalo od obce jezero, přes které se vinaři do sklepů a vinohradů přepravovali na loďkách nebo s povozem po kamenné hrázi jezera. Obec ve středověku doplácela na blízkost moravsko-uherské hranice tím, že byla mnohokrát vydrancována a vypálena, obyvatelstvo pobito nebo odvlečeno do zajetí a obec musela být mnohokrát dosídlována.
První úvahy o vytvoření spolku, který by se zabýval propagací vinařství a turistického ruchu, přednesl starosta obce na schůzi zahrádkářů koncem 80. let, až myšlenka založit Svobodnou spolkovou republiku Kraví hora se uskutečnila 12. 11. 2000 - z voleb vyšel její prezident a vláda. Republika má i svoji hymnu "Bořetická Kraví hora". 18. dubna 2001 udělil podvýbor pro heraldiku a vexilologii poslanecké sněmovny Parlamentu ČR této republice právo užívat znak a prapor, republika vydala pasy, poštovní známky i propagační materiály a zřídila vlastní poštu. Platidlem této republiky je jeden kravihorec, který má v přepočtu cenu jednoho eura.

Logo
Spustit audio