Svoboda na hranici. Po stopách setkávání českých a polských disidentů

9. červenec 2021

Disidentská stezka prochází pohraniční Malou Úpou, jednou z nejvýše položených obcí u nás, a vede návštěvníky po stopách setkávání českých a polských disidentů v Krkonoších. Vedle hnutí Solidarita vznikla v Polsku další z významných občanských iniciativ – Výbor na obranu dělníků KOR. Na druhé straně hranice bychom našli obdobu v podobě Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných VONS, jemuž předcházelo prohlášené Charty 77.

Připravila: Eliška Pilařová
Zvukový mistr: Leoš Sedláček
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno v Českém rozhlase Hradec Králové v roce 2021
Setkání s polskými disidenty na Borůvkové hoře v roce 1987

Na „zelené hranici“ v krkonošském pohoří se začaly konat první schůzky, které měly vypadat jako náhodná turistická setkání. Nicméně právě zde se začal prostřednictvím přátelství uskutečňovat společný sen o svobodě. Na jednom ze setkání vznikl plán společného prohlášení i vydání samizdatového sborníku, jehož úvodní esej – proslulou „Moc bezmocných“ –  napsal Václav Havel. Společná deklarace vyšla v srpnu 1978 k výročí invaze Vojsk Varšavské smlouvy a stala se událostí, jaká neměla v dějinách komunistických států obdoby. Zákonitě vzbudila velký zájem – svět se z Krkonoš dozvěděl, že opozice v totalitních zemích nejen existuje, ale je schopna i spolupráce.

V prvních letošních prázdninových Výletech s Vltavou se od 5. do 9. července na Malé Úpě setkáme v šesti zastaveních – Celnice, Rennerovy boudy, U kostela, Chalupa „U Dády“, Soví sedlo a Jelenka – nejen s jedinečnou horskou přírodou, dávnou i nedávnou historií a vyprávěním autorů stezky, ale především se vzácně dochovanými vzpomínkami Václava Havla, Václava Malého, Anny Šabatové a Drahomíry Fajtlové na česko-polská krkonošská setkávání.

Spustit audio