Svoboda může mít mnoho podob. Omeletky Haliny Pawlowské

22. květen 2021

Je jaro, covid nás už tolik nesvazuje a leckde se dá i svobodně vydýchnout. To inspirovalo Halinu Pawlowskou, aby naplnila Omeletky svobodou.

Mám kamarádku, která se po rozvodu cítila volná jako pták! Radostně vtrhla do drahého butiku a mladému prodavači řekla: „Co byste tu našel pro půvabnou dámu v nejlepších letech s dost dobrou postavou?" A mladík pravil: „Tak sem tu dámu přiveďte. Určitě si u nás něco vybere."

Vstávat bez budíku bylo úžasné

Svobodu po rozvodu pocítila i novinářka a spisovatelka Marie Formáčková. „Svoboda má spoustu podob, ale pro každého je důležitá i ta osobní svoboda. Dělám každý měsíc mejdan pro své spolužáky, se kterými jsem chodila na vysokou školu. Oni si to nemůžou dovolit, a já kdybych byla vdaná, tak taky ne. To bych poslouchala řeči, jak nás obtěžují a vyžírají.“

„Svobodu jsem pocítila také při práci na volné noze. Jsem z vojenské rodiny, zvyklá na disciplínu. Vstávat bez budíku byla nepředstavitelná věc. Ani jeden den jsem toho nezalitovala. Ale má to svá pravidla, máte termíny, ale tu nesvobodu si řídím sama.“

Žádná štěnice, ale lustr

Halině Pawlowské se vybavila historka bratrance houslisty. Ten v roce v roce 1983 jel s orchestrem do Moskvy. V hotelu muzikanti něco upili a svorně nadávali na poměry.

Nejostražitější z nich je napomínal. „Tady jsou štěnice-odposlech…“ Dali se proto v hotelovém pokoji do hledání. Konečně to našli. Pod kobercem byla podezřelá kovová destička připevněná čtyřmi šrouby. Muzikanti se rozhodli štěnici odstranit, šrouby po chvíli skutečně povolily. A v tu chvíli - dole v jídelně spadl lustr!

V Omeletkách ještě uslyšíte, co si o svobodě myslí zpěvačka Yvonne Přenosilová. Nabídneme příběh posluchačky Evy Šolcové ‚To nevymyslíš‘. Halina Pawlowská přidá povídku ‚Moje maminka je pašerák!‘ A na závěr nabídne chřestovou polévku.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související