Světová liga volejbalistů v Hradci nebude, překáží multifunkční kostka

7. duben 2015

Hradec Králové ani v letošním roce neuspěl s kandidaturou na pořádání volejbalové světové ligy. Svaz uvažoval o východočeské metropoli už vloni. Letos se nepodařilo vyřešit problém s multifunkční kostkou pod střechou haly.

„V Hradci Králové není vhodné sportoviště, protože na Světovou ligu je jedním z hlavních parametrů výška 12 metrů. V hale v Třebši sice ano, ale zase nevyhovuje pro diváky,“ vysvětluje předseda TJ Slavia Hradec Králové Jakub Lejsek.

V Hradci Králové se sice už léta nehraje nejvyšší volejbalová soutěž, ale Východočeši se mohou pyšnit širokou volejbalovou základnou. A právě to byl jeden z důvodů, proč se měl červencový dvojzápas s Japonskem uskutečnit právě na zimním stadionu.

Jenže na tam se nepodařilo zajistit potřebnou světlou výšku zhruba 12 a půl metru, která je nutná pro pořádání mezinárodních volejbalových zápasů. Pořadatelům udělala čáru přes rozpočet multifunkční kostka nad ledovou plochou.

„I přes veškerou snahu bylo velmi problematické odstranit kostku a časoměrné zařízení, které váží přes dvě a půl tuny a nese velké množství technického a jiného vybavení,“ říká obchodní ředitel Mountieldu HK Ondřej Votroubek.

V budoucnu bude možné kostku posunout

Myšlence pořádat v Hradci Králové volejbalovou Světovou ligu byl nakloněn i magistrát města. Primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu přislíbil, že se město ve spolupráci s hokejovým klubem pokusí problém s multifunkční kostkou do budoucna vyřešit.

„Máme pochybu o tom, jak stadion konstrukčně funguje, jak se může zatížit. Požádal jsem projekční kancelář, aby se pokusila vyřešit problém kostky, aby se dala posunout do strany jako třeba v Budějovicích, aby se tam mohla konat volejbalová i tenisová utkání. Koketovali jsme i Fed Cupem,“ dodává primátor.

O pořádání zápasů Světové ligy se v Hradci pokusí i příští rok. „Náš zájem je přitáhnout sem takhle velký volejbal. Ač se tu vloni a předloni hrály mezinárodní zápasy v hale Slavie, na zimním stadionu by to určitě mělo jinou kulisu. Byla by to výzva i pro mladé hráče z celého kraje,“ dodává předseda TJ Slavia Marek Lejsek.

autoři: Václav Pilný , vman
Spustit audio