Svět hmyzu přináší všelijaké rozmary přírody a my o tom máme důkazy!

25. duben 2015

Pamatujete si nesmělého profesora Matulku z filmu pro pamětníky "Cesta do hlubin študákovy duše"? Miroslav Pochylý ze ZOO Dvůr Králové nad Labem se sice nespecializuje na motýly, ale rozhodně by neměl problém se zkouškou z přírodopisu jako tato slavná filmová postava. Ve svém království má řadu představitelů bezobratlého hmyzu - třeba brouky, strašilky, pakobylky, ale i krysu obrovskou nebo minimyš z Afriky. A o všech umí zajímavě vyprávět.

Dnes mimo jiné o strašilce ďábelské, která navzdory jménu, "vozí "na svém těle celý život samečky.

Miroslav Pochylý otevírá jednu vitrínu za druhou a hosté - podobně jako redaktorka Dana Voňková - se nestačí divit.

Jak už víme krysa obrovská umí vyhledávat nášlapné miny. Minimyš africká - jeden z nejmenších savců na světě - je na rozdíl od "své kolegyně" jen roztomilá a umí velmi rychle běhat.

Minimyška měří i s ocáskem 5 cm a váží 2-3 gramy. V královédvorské ZOO ji Miroslav Pochylý krmí směsí pro andulky.

Říká o ní, že to není zvířátko, které by se hodilo jako domácí mazlíček: "Nenechá se hladit a jak vám jednou uteče, už ji nikdy v bytě nenajdete".

Insektária pro kraby, mnohonožky a strašilky

V expozici bezobratlého hmyzu je minimyš africká ukázkou hmyzího predátora. Pro domácí chov se z této skupiny dobře hodí strašilky a pakobylky.

Některé druhy nepotřebují k rozmnožování samečky, u jiných si naopak samičky "vozí" samečky na hřbetě po celý život a nikdy se je nesnaží setřást.

Zkrátka rozmary přírody jsou všelijaké a my o tom máme důkazy. Svět hmyzu najdete v královédvorské ZOO v suterénu správní vily. Na další dobrodružnou cestu za zajímavými zvířaty se s Danou Voňkovou vypravíme znovu příští sobotu.

Čtěte také

autor: DV
Spustit audio