Švestkové knedlíky. Takhle je měl rád T. G. Masaryk

O Masarykovi bylo známo, že měl rád obyčejná jídla a jedl velice střídmě, nepřejídal se. Prý si téměř nikdy ani nepřidával. Výjimku tvořily právě švestkové knedlíky. Nechal si na talíř dát jen tři kousky, ale skoro pokaždé si přidal. Tak moc je měl rád, že porušil i svoje pevné zásady.

Ingredience
  • 250 g měkkého jemného tvarohu
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g vařených nastrouhaných brambor
  • 1 menší vejce
  • špetka soli
  • švestky (čerstvé nebo mražené)
  • Na posypání: 100 g másla
  • 70 – 100 g strouhanky
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • Na polití: vlahé máslo

Do mísy dáme nastrouhané vařené brambory, prolisovaný tvaroh, mouku, vejce, osolíme a vypracujeme měkké těsto, které přeneseme na pomoučený vál. Utvoříme z něj váleček, který rozdělíme na cca 22 stejných dílků. Na každý položíme omyté a osušené švestky, zabalíme a utvoříme kulaté knedlíčky, které v páře vaříme cca 12 minut. Než se knedlíky uvaří, ve větší nádobě na másle dozlatova osmažíme strouhanku. Uvařené knedlíky vyjmeme, přendáme do nádoby s osmaženou strouhankou a obalíme je v ní. Podle chuti je můžeme v troubě ještě krátce zapéct, ale není to nutné. Knedlíky podáváme sypané cukrem a mletým mákem, eventuelně ještě polité rozpuštěným máslem.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko