Svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn, už téměř zdomácněl i u nás. Potěšíte svého partnera?

14. únor 2019 08:33

Valentýnský svátek zamilovaných se u nás těší stále větší oblibě. Za svůj už ho berou také v mnoha květinářstvích. Připravují se na něj několik dní dopředu, aby nabídka byla co nejpestřejší. Přesto je jedna kytka, která nesmí chybět za žádnou cenu. 

V mnoha květinářstvích se na Valentýna pečlivě připravují. Všeho musí být dostatek - kytek, mašlí i dalších doplňků, aby pánové měli pro své protějšky z čeho vybírat. Stále častěji si také nechají poradit.

Dnešek patří zamilovaným. Svatý Valentýn je ale také velkým svátkem všech květinářů

Kytice růží

Svátek Svatého Valentýna znamená pro pracovníky květinářství podstatně víc práce než v jiné dny. Obchody se předem dostatečně zásobily květinami a to hlavně červenými růžemi. Zájem je také o různé dárkové předměty. Všemu podle prodejců vévodí červená barva. 

„Já osobně bych vám doporučila kombinaci červenobílé s červenou, nebo kombinaci žlutočervené se žlutou," navrhuje floristka Petra Moskalová a zákazník volí kombinaci červenobílé s červenou.

Hladkou objednávku valentýnské kytky sledujeme v jednom z hradeckých květinářství. Floristka Petra Moskalová říká, že stále častěji hlavně mladí muži přicházejí s jasnou představou: „Požadavky na kytice jsou poměrně veliké. Řešíme spoustu témat a spoustu bodů v oné objednávce. Vše probereme do detailů. Jaká kombinace barev, jaká velikost květů, jaký jejich počet, jaká bude celková cena. A jaká bude i manžeta."

Ne vždycky sice pánové vědí, co by pro svou vyvolenou rádi, ale červené růže pořád vítězí.
„Jsou to většinou opravdu červené růže. Ale mohou to být kombinace červenobílých kytic, nebo odtónovaných do růžova. Tedy není pravidlem, že musí být ona červená růže, ale červená, růžová, bílá, tyto kombinace nejvíce."

Svatý Valentýn - svátek všech zamilovaných

Majitel květinářství Libor Vondrák pak přináší i jeden z nastupujících floristických trendů, takzvaný flower-box: „To je v podstatě papírový box, který je vyplněn květy. A druhů květů se tam může dát celá škála. Je to umístěno do květinové hmoty, která je naplněna vodou a kytičky si ji z toho čerpají."

Možností, jak potěšit - nejčastěji ženu - květinou je hodně.

A kdo nemá zrovna v oblibě Valentýna, může počkat na březnový Mezinárodní den žen, nebo na První máj.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související