Svátek, který byl minulostí. MDŽ se ale v posledních letech těší mezi lidmi stále větší oblibě

8. březen 2019 08:35

Majitelé květinářství se předzásobili červenými karafiáty, mimořádně objednali asparágus a nastříhali stovky metrů červené stuhy. V cukrárnách se navýšila výroba a přibylo nazdobených pamlsků. 

Mezinárodní den žen je tu a lidé se k němu začínají vracet. Potvrzují to oslovení majitelé květinářství i cukráren. Proto se dostatečně předzásobili a dopředu nachystali červené kytice karafiátů, gerber a nazdobené zákusky.

Petr Voldán: Chudák karafiát

Křehké karafiáty jsou krásné (ilustrační foto)

Květiny s sebou nesou nejrůznější symboliku. A ta je někdy může i skoro existenčně zasáhnout. Přinejmenším na květinovém trhu. Což je případ například hvozdíku zahradního - tedy karafiátu, po léta u nás spojeného s dnešním datem. Jak konstatuje ve své glose Petr Voldán, květina u nás doplatila na symboliku svátku žen.

Do květinářství právě vkročil pan Josef a vybírá kytičku: „Gerberku jsem vzal. Je taková pěkný. Já tento svátek dodržuji. Žena dostane kytičku spolu s hubancem. A je to."

Květinářka Kateřina připravuje pro zákazníky frézie: „Bude z nich jarní kytička, určená k Mezinárodnímu dni žen."

Když se rozhlédneme kolem, tak vidíme kromě frézií spoustu karafiátů či tulipánů. Jak je květinářství vybaveno na MDŽ?

„Jsme hodně zásobeni. Máme mnoho klasických červených karafiátů, samozřejmě s asparágusem a krásnou červenou stužkou. Což je takové retro. A musím říct, že se zájem o tento svátek opravdu zvyšuje. Květiny jsou hodně žádané," vysvětluje Kateřina.

Křehké karafiáty jsou krásné (ilustrační foto)

Velký nápor zákazníků mají nyní také v cukrárnách a kavárnách.

„Navýšili jsme jak výrobu, tak objednávku. Protože si neděláme všechny zákusky úplně sami. Lidé si je kupují s sebou domů, nebo si je dávají i tady u nás. Ale je určitě větší zájem, víc to prodáme, než v běžný den," potvrzuje Kamila Jerijová, provozovatelka cukrárny a kavárny v Nové Pace.

Podle Ivany Jablonovské je při výrobě zákusků důležité nejenom mít kvalitní suroviny, ale i péct s radostí a láskou

A hned doplňuje: „Nejvíc jsou na odbyt kelímky, tiramisu či panna cotta. Takové ty hezčí, nazdobené. O ty je největší zájem."

Další zvýšený zájem zákazníků očekávají majitelé květinářství a cukráren o první květnové neděli. To se totiž bude slavit Svátek matek.

Spustit audio

Související