Sváteční dny lidé tráví různě, někteří zamířili i přes ochlazení k vodě, jiní dali přednost výletům

6. červenec 2022 07:32

Jaký je během svátků zájem o Adršpašské skály a lanovku na Sněžku? A co nového uvidíte v ZOO Dvůr Králové nad Labem? Jak to vypadá na nejnavštěvovanějších místech Královéhradeckého kraje zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Začneme v Adršpašských skalách. Tamní turistický okruh má hodinovou kapacitu omezenou na 400 lidí. Jsou ještě na dnešek volná místa?

Čtěte také

Jsou, ale ne na všechny časy. Právě teď je na okruhu asi čtvrtina maximálního počtu lidí. Mezi 9:00 až 11:00 jsou ale vstupenky do skal vyprodané. Na prohlídku od 12:00 ukazuje v této chvíli on-line rezervační systém necelých 90 volných míst, odpoledne je potom nejvíce obsazený čas ve 14:00 hodin, tam zbývá 40 lístků.

Mezi další navštěvovaná místa Královéhradeckého kraje patří Krkonoše, hlavně Sněžka nebo Stezka korunami stromů v Janských lázních. Jaký je aktuálně zájem o tato místa?

Čtěte také

Lanovku na Sněžku včera využili asi 1 200 lidí, což je o něco méně, než pracovníci lanovky čekali. Část turistů podle nich odradilo počasí. Včera ráno totiž pršelo a podobné to může být i dnes.

V provozu jsou oba úseky lanovky, tedy na Růžovou horu i na samotný vrchol naší nejvyšší hory. A pokud se někdo bude chtít vydat lanovkou na Sněžku zítra, tak by měl počítat s tím, že část dne nebude možné platit kartou.

Co se týče Stezky korunami stromů v Janských Lázních, tu v úterý během prvního svátečního dne navštívilo 1 800 lidí a to je dosavadní letošní rekord.

Pokud mluvíme o turisticky atraktivních místech nemůžeme vynechat zoologickou zahradu ve Dvoře Králové nad Labem. Tam brzy otevřou novou expozici tučňáků. Kolik zvířat v ní lidé uvidí?

Bude to celkem 24 tučňáků, část z nich je z Polska a další z Nizozemska. Zvířata jsou zatím v zázemí své nové expozice. A ven, do jezírka, kde je následně budou moci pozorovat návštěvníci safari parku, si zatím netroufli.

Čtěte také

Podle zoologů si musí na nové prostředí zvyknout a potrvá to asi ještě několik dnů. Pavilon tučňáků je jinak součástí nově chystané expozice jihozápadní Afriky. V té budou například i zebry nebo antilopy.

Podle zástupců dvorského safari parku se nová část zoologické zahrady otevře ještě během letních prázdnin. A právě včera ve Dvoře Králové nad Labem zaznamenali letošní rekordní návštěvu, do areálu zoo dorazilo 7 600 lidí.

Spustit audio

Související