Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové bude kolaudovat

22. září 2010

Kolaudace nového objektu Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové se uskuteční 15. července 2008. Přestože podle ředitelky Evy Svobodové chybí na dovybavení budovy stále ještě patnáct milionů korun, bude se v červenci a v srpnu dělat vše pro to, aby v září mohla knihovna sloužit veřejnosti: "28. července začínáme stěhovat fondy, bude to jak ze synagogy, z Pouchova z depozitáře a nakonec také nábřeží vedle muzea. Ke konci srpna bychom měli obdržet nábytek, na nějž máme peníze a na začátku září bychom přestěhovali pracovníky a na konci září bychom mohli otevřít."

Služeb knihovny by měla veřejnost poprvé tedy využít v září. Pokud ovšem dá stát prostřednictvím ministerstva kultury zbývajících patnáct milionů korun na dovybavení knihovny. Ředitelka Eva Svobodová je v tomto smyslu optimista a myslí si, že zářijový termín se podaří splnit: "Ke konci srpna bychom měli obdržet nábytek, na něj již máme peníze, a na začátku září bychom přestěhovali pracovníky, na konci září bychom mohli otevřít. V současnosti nám chybí peníze na kopírovací stroje, na část počítačů a potom také ještě na část interiéru."
Krajský úřad Královéhradeckého kraje, který knihovnu spravuje, dát finanční příspěvek na dovybavení knihovny odmítl s tím, že tak má učinit stát a navázal jednání s ministerstvem kultury. Potvrdil to mluvčí kraje Imrich Dioszegi: "Královéhradecký kraj předpokládá, že chybějících zhruba patnáct milion korun by mělo přinést především ministerstvo kultury respektive stát. Kraj již začal jednat a v podstatě i jedná dále s ministerstvem kultury o poskytnutí chybějících peněz na dovybavení knihovnického centra. Jsme přesvědčeni o tom, že tato věc nebude bránit otevření knihovny a zprovoznění pro čtenáře a počítáme, že do září by se snad mohla tato věc vyřešit kompletně a definitivně."

Spustit audio