Studentům na Univerzitě Hradec Králové začal letní semestr. Při výuce je povinné nošení respirátoru

7. únor 2022 08:31

Studenti Univerzity Hradec Králové se dnes vrací do školy. Letní semestr bude mít standardně 13 týdnů. Oproti loňskému roku bude výuka v off-line formě. Akademici a studenti ale budou muset nosit respirátor.

Čtěte také

„Dnes nám začíná výuka na Univerzitě Hradec Králové, která nicméně není nijak zvláštně omezena, říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Pandemie koronaviru ovlivnila počet zahraničních studentů na univerzitě. „Při v uvozovkách zdravém semestru bychom přivítali asi 500 zahraničních studentů. Aktuálně se bavíme zhruba o polovině z tohoto počtu, kteří k nám nastupují. Výuka začíná tedy dnes a končí zhruba na konci května.

Výuky se můžou účastnit všichni bez výjimky. Povinné je pouze nošení respirátoru. „Rektor Kamil Kuča dnes zároveň vyzval studenty k tomu, aby se sami testovali. Není to zákonná povinnost, ale vyzval je k tomu, aby byli zodpovědní a zvážili, jestli se na začátku výuky nechtějí dobrovolně sami otestovat.

Čtěte také

Off-line výuku a osobní kontakt se studenty při konzultacích oceňuje i doktorandský student Matyáš Strnad. „Necháváme to trochu na studentech. Nabízíme jim samozřejmě variantu, že se potkáme fyzicky, kterou oni většinou preferují. A v tom případě dodržujeme všechna platná opatření. Nebo jsme schopni jim výuku poskytnout i online, nemáme s tím problém. Ale studenti chtějí častěji fyzickou variantu výuky. Při osobním setkávání se vyřeší daleko víc věcí.

V učebnách se ale stále potkávají v menších skupinách. „Bývá to kolem 20 osob. Ty skupiny jsou malé, protože stále platí jistá omezení.

Podle vedení Univerzity Hradec Králové se přechod na distanční výuku neplánuje. Reagovat budou na aktuální nařízení Ministerstva školství.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související